Az ötödik dálnoki kórustalálkozó

Az ötödik dálnoki kórustalálkozó

A megalakulásának tizenharmadik évfordulóját ünnepelő helyi Harmónia Kórus szervezésében szombaton a református műemlék templomban öt énekkar fellépésével megtartották az ötödik dálnoki kórustalálkozót.

A rendezvény Marosi Károly református lelkipásztor istentiszteletével kezdődött, majd házigazdaként Benkő Rozália, a Harmónia Egyesület elnöke köszöntötte a részt vevő énekkarokat és az érdeklődőket, illetve összefoglalta a Harmónia Kórus tizenhárom éves történetét.

Hírdetés

Elmondása szerint a kórus 2011 februárjában alakult Dobráné Pap Ildikó kezdeményezésére. Az első megbeszélésen negyvenen vettek részt, néhai László Attila karnagy, a sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda és a Cantus Firmus karnagya, valamint Fazakas Géza kórusvezető bemutatták, hogyan kellene működnie egy énekkarnak. A második próbán már csak húszan jelentek meg. Első karmesterük Oláh-Badi Zsolt volt, akit rövid idő elteltével felesége, Oláh-Badi Krisztina követett és az ő irányítása alatt 2018 augusztusáig tanult, fejlődött és lépegetett előre a kórus. Sajnos, amire fellépő ruhájuk, zászlójuk és zongorájuk lett, férfikar nélkül maradtak, mert a férfiak amúgy is kis létszámban voltak, és az évek múlásával lassan lemorzsolódtak, így női karként folytatták tovább a kórus tevékenységét. 2017 nyarán személyes okok miatt Oláh-Badi Krisztina kórusvezetőjük is felmondott. Ezután az énekkart egy rövid időre Lukács Mihály alsócsernátoni kántor és énekművész vette át, de elfoglaltsága miatt nem tudta vállalni a kórus vezetését. 2019 januárjában a piciny csapat eldöntötte, hogy nem hagyja veszni, amit addig felépítettek, és kórusvezető után néztek. Így Gligor Zoltán zenetanár lett a karnagyuk. Az énekkar többek között március 15-én, anyák napján, a dálnoki falunapokon, az idősek világnapján, karácsonykor, valamint kórustalálkozókon lép fel. Az egyesületi elnök köszönetét fejezte ki a polgármesteri hivatalnak, a lelkipásztornak és mindazoknak, akik akár biztató szóval, akár egy meleg tekintettel vagy bármilyen más formában támogatták az énekkart.

Ezután az öt énekkar lépett fel, sorrendben: a Dálnoki Harmónia Kórus (karnagy Gligor Zoltán), a Keresztvári Dalárda (karnagy Gábos Ferenc), a Gidófalvi Református Kórus (karnagy Elekes-Szántó Judit), a Pákéi Református Dalkör (karnagy Szántó István) és az Alsócsernátoni Római Katolikus Kórus (karnagy Lukács Mihály). A rendezvény emléklapok átadásával, az énekkarok zászlóira történő szalagfelkötéssel, a nemrég felújított műemlék templom bemutatásával és közös ebéddel ért véget.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »