WHO-igazgató: A Rafah elleni támadás mészárlással végződhet

WHO-igazgató: A Rafah elleni támadás mészárlással végződhet

Mészárlással végződhet az izraeli hadsereg szárazföldi támadása a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városa ellen – figyelmeztetett pénteken Tedrosz Adhanom Ghebrejesus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatója. Humanitárius szervezetek szerint körülbelül 1,2 millió palesztin talált menedéket Rafahban.

„A WHO-t mélyen aggasztja egy esetleges rafahi katonai művelet, amely vérontáshoz vezetne, és tovább gyengítené a már amúgy is sérült egészségügyi rendszert” – mondta Ghebreyesus az X közösségi oldalon.

A WHO közleménye szerint a rafahi behatolás jelentősen növelné a halálozást és a megbetegedéseket a Gázai övezetben. „A kitelepítés új hulláma súlyosbítaná a túlzsúfoltságot, és tovább korlátozná az élelemhez, vízhez, egészségügyi és higiéniai szolgáltatásokhoz való hozzáférést, ami nagyobb megbetegedéshez, éhezéshez és további életveszteségekhez vezetne” – áll a WHO közleményében.

Hírdetés

„A WHO azonnali és tartós tűzszünetre, valamint a humanitárius segély Gázába szállítását akadályozó akadályok felszámolására szólít fel” – közölte az ENSZ egészségügyi ügynöksége.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megígérte, hogy megsemmisíti a Hamász palesztin fegyveres csoport Rafahban maradt harcosait. Azonban a város zsúfolásig tele van kitelepített civilekkel.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »