Nepálban korlátozni fogják a legmagasabb hegyek megmászására kiadott engedélyek számát

Nepálban korlátozni fogják a legmagasabb hegyek megmászására kiadott engedélyek számát

A nepáli legfelsőbb bíróság arra utasította a kormányt, hogy korlátozza a Mount Everest és más magas hegyek megmászására kiadott engedélyek számát. Mindezt egy ügyvéd közölte, aki egy ilyen korlátozás bevezetését szorgalmazta, közölte pénteken az AFP ügynökség.

A bíróság április végén hozott ilyen döntést, de az ítéletet csak a héten hozták nyilvánosságra. A már említett ügyvéd, Dipak Bikram Mishra szerint a bíróság ítélete a hegyekkel és a környezettel kapcsolatos lakossági aggodalmakra reagált. „Korlátozást rendeltek el a hegymászók számát illetően… és intézkedéseket tettek a hulladékkezelés és a környezet védelme érdekében a hegyekben” – tette hozzá.

Az ítélet szerint a hegyek kapacitását „tisztelni kell”, és meg kell határozni a hegymászási engedélyek maximális számát. Az ítélet azonban nem jelent meg teljes terjedelmében, összefoglalója nem tartalmaz konkrét számokat a hegymászási engedélyek korlátozására vonatkozóan.

Emellett a bíróság a helikopterek hegyvidéki használatának korlátozását is elrendelte, és csak a mentési műveletekre vehető igénybe. Az elmúlt években gyakran használtak helikoptereket a hegymászó csapatok alaptáborokba vagy veszélyes terepen történő szállítására.

Hírdetés

Nepál jelenleg mindenkinek engedélyt ad az Everest megmászására, aki jelentkezik és 11 000 dollárt (10 215 eurót) fizet. Tavaly a hegymászást rekordszámú, 478 hegymászónak tette lehetővé.

A világ legmagasabb hegyének csúcsa alatti túlzsúfoltság miatt 2019-ben az expedícióknak órákat kellett várniuk a mászásra, mégpedig fagyos hőmérsékletben és azzal a veszéllyel, hogy elfogy az oxigén, ami miatt a hegymászók összeestek. Az AFP emlékeztet arra, hogy az Everesten abban az évben bekövetkezett 11 haláleset közül legalább négyet a túlzsúfoltság okozott.

A világ tíz legmagasabb csúcsa közül nyolc Nepálban található. A helyi hatóságok 945 hegymászónak adtak ki engedélyt az idei szezonra, ebből 403 volt az Everest megmászására.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »