Az oroszok elkezdték visszavonni csapataik egy részét az ukrán határtól

Az oroszok elkezdték visszavonni csapataik egy részét az ukrán határtól

Az orosz védelmi minisztérium kedden megerősítette, hogy az Ukrajna határánál hadgyarolatban részt vevő egyes katonai egységek a gyakorlatok végeztével keddtől visszatérnek támaszpontjukra.

Az Interfax hírügynökség azt közölte, hogy miközben országszerte nagyszabású hadgyakorlatok zajlanak, a déli és a nyugati katonai körzet egységei befejezték a gyakorlatokat, ezért visszatérnek rendeltetés szerinti bázisaikra.

Ez a lépés mindenképp ellentmond azon amerikai és brit állításokra, miszerint bármelyik nap megindulhat egy Ukrajna elleni orosz invázió. Liz Truss brit külügyminiszter azt mondta, Nagy-Britannia az orosz csapatok teljes visszavonását szeretné látni azelőtt, hogy hitelt adna Moszkva állításának, miszerint nem akar inváziót indítani Ukrajna ellen.

Hírdetés

Az orosz védelmi minisztérium olyan felvételeket tett közzé a neten, amelyeken azt látni, hogy jackocsikat és más páncélozott járműveket pakolnak fel vasút kocsikra. Egyúttal közölték, hogy a technika egy részét vasúton szállítják, más része önállóan vonul vissza bázisára.

Oroszország több mint 100 ezer (egyes források szerint már 150 ezer) fős hadsereget vont össze Ukrajna határainál a hivatalosan február 20-ig tartó Fehéroroszországgal közös hadgyakorlatra hivatkozva. Jelenleg Ukrajnát csaknem körbe zárja az orosz hadsereg.

Moszkva eddig következetesen tagadta, hogy valaha is meg akarta volna támadni Ukrajnát.

Reuters.cm


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »