Az igazán kemények Somorjára menjenek!

Az igazán kemények Somorjára menjenek!

Ezen a hétvégén végre nem kell messzire loholni a felvidéki futóknak, szűkebb pátriánkban is több futóverseny lesz, Somorján egyenesen egy 100 kilométeres, így ezen a hétvégén mindenki megtalálja a kedvére valót.

A gútai Dögös Sport jótékonysági futóverseny. A nevezési díjakból, pólóváráslásokból, adományokból befolyt adományokból Filip Martesiket támogatják. A kisfiú egy nagyon ritka betegségben, Angelman-szindrómában szenved. Az országban ő az egyedüli, aki ezzel a betegséggel küzd. A Wikipédia szerint  ez „veleszületett genetikai betegség, mely elsősorban neurológiai tünetekkel, köztük szellemi visszamaradottsággal, beszédzavarral, görcsökkel és viselkedésbeli zavarokkal jár.” 

Az előnevezést más lezárult, de szombaton 8 és 9 óra között még lesz helyszíni nevezési lehetőség. A versenyzők 3, 7, és 14 kilométeres távon futhatnak, 14 kilométeren csapatverseny is van. Persze, itt nem elsősorban az elért eredmény a lényeg, hanem a tudat, hogy támogathattak egy olyan családot, amelynek olyan problémával kell megküzdeni, mint az országban senki másnak…

Felsőszeliben már hetedik éve futhatunk félmaratont. A mátyusföldi község példája mutatja, hogy nemcsak metropoliszokban lehet jó félmaratont futni, ha van egy lelkes szervezőcsapat, akkor megy ez falun is.

A versenyközpont a Jurta-napokból ismert Nyerges Lovas Klub pályáján került kialakításra. Aki nem nevezett online, az a helyszínen legkésőbb 8.45-ig nevezhet. A félmaraton mellett 3 és 10 km táv is lesz, valamint gyermekfutam 4 éves kortól. A szervezők a versenyből befolyt összegből a 33 éves, munkabaleset során mozgássérültté lett Juhos Norbert, és a gyógyíthatatlan, GNAO1 genetikai betegséggel küzdő, 1,5 éves Sára Bokorovát támogatják.

Hírdetés

Somorján ezen a hétvégén minden a futásról szól.

A Pomléban reggel 7 órakor, a Sri Chinmoy Marathon Team szervezésében rajtol egy 12 órás és egy 100 km-s verseny, 13 órakor pedig a hatórás mezőny.

A 100 km-re az időlimit 12 óra, tehát óránként legalább 8,33 kilométert kell megtennie annak, aki ezen belül akar maradni. A versenyt 723,3 méteres körpályán futják, azaz a 100 kilométer megtételéhez 138 kört, és még 185 métert kell lenyomni. Ez nem az a kategória, amelyen az emberek hirtelen felindulásból el szoktak indulni, de nagyon pozitív, hogy az egyéb ultraversenyektől eltérően, egy kisebb, de nem szégyellnivaló összegért helyszíni nevezési lehetőség is van.

A sportközpontban Spartan Race akadályfutó versenyt rendeznek. Szombaton Sprint, azaz 5 kilométeres, vasárnap Super, azaz 10 kilométeres távon állhatnak rajthoz a hivatásos és hétvégi akadályfutók. Mindkét nap lesznek gyermekfutamok is, szombaton pedig jótékonysági, és Special futamok is lesznek, ez utóbbit a mozgás- vagy más módon sérült sportolóknak írták ki. Akik pedig a két verseny közötti időt – helytelen módon – nem regenerációra, hanem további sportolásra fordítaná, azokat egy 12 órás állóképességi verseny, a Hurricane Heat várja. Ide csak elszántak jelentkezzenek.  Arról, hogy mi a Hurricane Heat, itt írtunk korábban.

A fővárosi Retro bevásárlóközpont mellett (Nevädzová 6) szombaton 5 és 10 kilométeren rajtol a RetroRun. Helyszíni nevezési lehetőség nincs, de ma este 8 óráig a bevásárlóközpontban még lehet nevezni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »