Az Európai Bizottság vizsgálja a déli önkormányzatok diszkriminációját

Az Európai Bizottság vizsgálja a déli önkormányzatok diszkriminációját

Őry Péter 2021 nyarán az Európai Parlament Petíciós Bizottságához fordult, beadványának lényege, hogy a tengerszint feletti magasság és a nagyság alapján hátrányos helyzetbe hozott déli települések legyenek egyformán támogatva a magasabban fekvő és a népesebb községekkel.

A magyarok által lakott járásokban az önkormányzatok 300-350 eurót kapnak évente egy lakos után, máshol ez 400-450, a fővárosban pedig közel 600 euró a támogatás összege. A rendszer diszkriminatív hatása miatt fordult Őry az EP Petíciós Bizottságához, amely, ahogy arról a ma7 is hírt adott, támogathatónak találta a beadványt.

Az ügy további fejleménye, hogy február 16-én az Európai Parlament Petíciós Bizottságának elnöke, Dolors Montserat arról tájékoztatta Őry Pétert: a Petíciós Bizottság megvizsgálta a benyújtott petíciót, és azt elfogadhatónak nyilvánította, mivel

a felvetett kérdés az Európai Unió tevékenységi körébe tartozik”.

Hírdetés

Őry megkeresésünkre elmondta, felkérte az Európai Bizottságot, hogy végezzen előzetes vizsgálatot az ügyben. Szerinte a petíció befogadása óvatos igazolása a támogatási rendszer diszkriminatív jellegének.

A politikus azt reméli, az Európai Bizottság vizsgálata a lassan két évtizede zajló hátrányos megkülönböztetés megszüntetése felé tett fontos lépés.

Őry elmondta, az Európai Bizottságnak elvileg 3 hónapon belül válaszolnia kell, de a gyakorlat azt igazolja, a az időpontok kapcsán „erős csúszások vannak”. A politikus hozzátette, az EB másik elve, hogy amennyiben az adott tagállamban választások lesznek, az ezt megelőző fél évben nem lehet a petíciót napirendre tűzni.

Vagyis a gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy vagy májusig terítékre kerül az ügy, vagy, Őry szerint ez a valószínűbb, csak az őszi önkormányzati választásokat követően.

„A feladatunk most egyszerű, türelmesen várni kell, a kocka már el van vetve” – tette hozzá Őry Péter.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »