„Az előválasztás úgy tűnik, hogy egy kékcédulás választássá válik”

Sok választó megkövetelte volna a nyílt versenyt az ellenzéki oldalon és nem ezt a háttéralkukkal egybekötött látszólagos, színjátékszerű előválasztást – mondta Palóc André, a Századvég vezető elemzője az M1 Ma reggel adásában.

Az ellenzéki pártok sem voltak egységesek abban, hány jelölt induljon az előválasztásokon az egyes körzetekben. A Momentum ígérete volt, hogy minden körzetben mérkőzzenek meg a pártok jelöltjei, míg a Gyurcsány Ferenc vezette DK javasolta, hogy bizonyos körzetekben alkuk alapján állapodjanak meg – értékelte a helyzetet Palóc André, a Századvégvezető elemzője.

Most azt látjuk, hogy egyre több olyan körzet van, ahol folyik a visszalépés egymás javára és most a körzetek többségében már csak két jelölt –, beleértve a pártok és civilek képviselőit – közül lehet választani.

„Az előválasztás úgy tűnik, hogy egy kékcédulás választássá válik” – mondta.

Az lesz a valós erősorrend, hogy mely pártok hány körzetben indítanak jelöltet illetve a listás helyeken, hogy osztoznak.

Az elemző kifejtette:  valódi verseny nem is volt célja a baloldali pártoknak, az előválasztás egy ígéret volt a saját választóiknak.

Hírdetés

„A politikai akarat egyértelmű volt a DK részéről, amely az egész folyamatot vezényli, hogy elsősorban a DK legyen felülreprezentálva akár a körzetekben akár a közös listán is” – mondta.

Jelenleg a DK-nek van a legtöbb saját jelöltje talpon, és az ő javukra léptek vissza a legtöbben – hangzott el az adásban.

A 106 körzetből 62 jelöltjük áll versenyben, míg a Jobbiknak 27, amely jól jelzi az ellenzéken belüli erőviszonyokat.

A Jobbik több jelöltet léptett vissza – tizenkettőt – a DK javára, mint a szocialisták – hangzott el az adásban.

Palóc André szerint értékekről, elvekről beszélni elég nehéz a Jakab Péter által vezetett Jobbiknál, amely már nem jobboldali párt. Hétről hétre egyeztet a két párt, Jakab Péter Gyurcsány Ferenc mögött mosolyog a plakátokon és zokszó nélkül teljesítik a DK kéréseit.

Úgy vélte hogy az előválasztás során a pártok között lehetnek még konfliktusok, de a pártok és az ellenzéki választók között is. Sokan megkövetelték volna a nyílt versenyt és nem a mostani háttéralkukkal egybekötött, látszólagos előválasztást, amelyet politikai színjátéknak nevezett.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »