Az élőszó mindennél többet ér (Mesemondó óvodások találkozója)

Az élőszó  mindennél többet ér (Mesemondó  óvodások  találkozója)

Nincs olyan óvoda Sepsiszentgyörgyön, ahol ne olvasnának, mondanának mesét napi rendszerességgel a gyermekeknek, mert az élőszó fontos, mindennél többet ér – fogalmazott Kádár Enikő, a sepsiszentgyörgyi Benedek Elek Napközi Otthon igazgatója. Az Elek Apó Cimborái Egyesülettel karöltve a tanintézmény a napokban huszadik alkalommal tartotta meg a megyeszékhelyen a Háromszéki Óvodások Mesemondó Találkozóját.

Kádár Enikő, aki egy évtizede követi közvetlen közelről a rendezvényt, lapunknak arról beszélt, minden évben megerősödik benne az érzés, hogy egyre nagyobb szükség van az élőszavas mesemondásra. Amikor a gyermekeket arról kérdezik, ki mond nekik mesét, ki tanította meg a történeteket, amelyeket elmondnak, egyre többször hangzik el a válasz: „telefonon hallgattam, a tévében néztem”. Ilyenkor kimondottan jólesik, ha valakitől azt hallják, a szülőkkel vagy éppen az óvó nénivel mesélnek, és sok gyerek azt is kimondja: azért szereti a meséket, mert a végén mindig a jó győz – mutatott rá. A mesemondó találkozóval is éppen azt a célt követik, amit maga Benedek Elek is, hogy fennmaradjon és megmaradjon a mese a gyermekeink mindennapjaiban. „Szeretnénk bebizonyítani, hogy a mese igenis része a mindennapjainknak, mert amíg az óvodás elér erre a nagy rendezvényre, előbb a saját csoportjában, majd az óvodájában találkozik a mesével, illetve otthon is. A szülőket sokszor bátorítjuk, hogy minél gyakrabban meséljenek – nem feltétlenül csak este, lefekvéskor –, hiszen az élőszó igen fontos, mindennél többet ér: a mesemondás, meseolvasás eszköz, amellyel a gyermekek szókincsét, nyelvezetét a legjobban fejleszthetjük” – fogalmazott.

Hírdetés

Ami a meseválasztást illeti, megjegyezte: kollégái igyekezetét dicséri a tény, hogy a találkozókon évente megjelenik egy-egy olyan Benedek Elek-mese, amelyet addig nem ismertek, nem hallottak, így jólesően tapasztalják, hogy rendezvényükkel a kutatómunkát is ösztönzik.

Hagyományőrző óvoda pedagógusaiként úgy érezték, „a név kötelez”, ezért tartották feladatuknak továbbörökíteni Elek apó szellemiségét – mondta el lapunknak Nagy Márta Edit nyugdíjas óvónő. Az Elek Apó Cimborái Egyesület elnöke felidézte, két évtizeddel ezelőtt Prezsmer Imola szaktanfelügyelő kezdeményezésére indították útjára a megyei szintű mesemondó találkozót, melynek résztvevői körét az óvodapedagógusok visszajelzése nyomán kiterjesztették, így ma már évről évre 17 óvodás hozza el Sepsiszentgyörgyre a számára legkedvesebb Benedek Elek-mesét. Megjegyezte, az vezérelte őket az évek során, hogy a mesélést, olvasást megszerettessék a gyermekekkel, hiszen ha ilyen zsenge korban találkoznak a mesékkel, hallgatják, tanulják azokat, akkor iskoláskorukra megkedvelik az olvasást, az irodalmat is – vélekedett.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »