Az ellenzék referendumot akar az euró bevezetéséről Csehországban

Az ellenzék referendumot akar az euró bevezetéséről Csehországban

Csehországban most került a kormány asztalára az a jelentés, amely az ország euró bevezetésére való alkalmasságát vizsgálja. Egyelőre a vegyes összetételű, de inkább liberális mainstreamhez húzó kormánypártok nyíltan nem álltak ki az euró bevezetése, az ellenzék azonban úgy érzi, hogy jobb lenne az euró elutasítását referendummal megerősíteni.

A legnagyobb ellenzéki párt, az Andrej Babiš vezette ANO vasárnap kijelentette, hogy a közös valuta felvételéről referendumot kellene tartani, és hogy ezt a párt hajlandó megszervezni. Egyúttal hangsúlyozta, hogy a felmérések szerint a lakosság háromnegyede nem támogatja az euró bevezetését. 

„Harcolni fogunk a cseh koronáért, ami egy erős valuta”

mondta Alena Schillerová, az egykori Babiš-kormány pénzügyminisztere pártja nevében. Azt is elmondta, hogy a cseh kormánykoalícióból a STAN, a Piráti (Kalózpárt) és a TOP 09 kifejezetten támogatják az euró bevezetését, miközben csak az jobbközép ODS elleni azt – ahogy az ellenzék is. 

Hírdetés

A kormány elé kerülő jelentést készítő mindkét agytröszt szerint Csehország számára egyelőre még nem adottak a feltételek a közös valuta bevezetésére. A politikai nyomás ugyanakkor már megjelent.

Az mélyatlantista és progresszív Petr Pavel cseh államfő nemrég kijelentette, hogy itt lenne az ideje az euró bevezetésének. Paveltől ez nem meglepő, néhány hónappal ezelőtt a tagállami vétó eltörlése mellett érvelt. Felhívjuk a figyelmet, hogy az euró felvétele azt jelenti, hogy az adott tagállam önként lemond szuverenitása egy kulcseleméről, a saját érdekei mentén befolyásolható valutáról használatáról, és bevezet egy olyan pénznemet, amelyhez már csak alkalmazkodni tud.

Több országnak (főleg a dél-európaiaknak) komoly kifogásaik is vannak az euróval szemben, mert a monetáris politikát német igények szerint alakítja az Európai Központi Bank,, ami számukra súlyos gazdasági veszteségeket okoz.

Mindenesetre, a cseheknek érdemes feltenniük a kérdést, hogy mennyit ér meg nekik az euró, főleg úgy, hogy közben a legfontosabb, ha nem az egyetlen megmaradt tagállami alkupozíciót, a vétójogot is elveszthetik a saját valutájukkal együtt.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »