Az atomenergiát, mint tiszta energiaforrást elismerték a párizsi konferencián

Az atomenergiát, mint tiszta energiaforrást elismerték a párizsi konferencián

Tiszta energiaforrásként ismerték el az atomenergiát a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) minisztereinek konferenciáján, Párizsban.

Mária Pavlusík, a gazdasági minisztérium szóvivője szerint Párizsban először sikerült elismerni tiszta energiaforrásként az atomenergiát, s ez szerinte hosszas diplomáciai tárgyalássorozatoknak volt köszönhető.

A nemzetközi konferenciára egyébként február 13-án és 14-én került sor, s azon Szlovákiát Kamil Šaško, a gazdasági minisztérium egyik államtitkára képviselte.

Hírdetés

A rendezvényen több mint 50 ország vezető politikusai és az energiaszektor képviselői vettek részt, köztük Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is.

A konferencia fő témái az energiaszektor átalakításának kihívásai és lehetőségei voltak. Témaként felvetült az úgynevezett szén-dioxid-semlegességre való átállás is, amely, az elképzelés szerint 2050-ig valósulna meg. Szó esett az új technológiák támogatásáról, a megújuló energiaforrások fejlesztéséről, az energiahatékonyság és a kritikus ásványi erőforrások támogatásáról is.

Šaško többek között kétoldalú tárgyalásokat folytatott  a magyarországi és csehországi partnereivel. Beszéltek a 2024 utáni gázellátás biztosításának lehetőségeiről is. ​

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »