Az AstraZeneca tovább csökkenti az Európai Uniónak szánt oltóanyagok mennyiségét

Az AstraZeneca tovább csökkenti az Európai Uniónak szánt oltóanyagok mennyiségét

Az AstraZeneca gyógyszergyár további csökkentést tervez az Európai Uniónak szánt oltóanyagok szállítása terén, az eredetileg ígértnek csupán egyharmadát tudja biztosítani  – vagyis mindössze körülbelül 30 millió adagot – az első negyedév végéig  – derül ki a cég által kiadott dokumentumból, amelybe a Reuters hírügynökség pénteken betekintést nyert.

A dokumentum szerint  – amelyet az Európai Unió tisztségviselői két nappal ezelőtt kaptak kézhez –

a brit-svéd gyógyszergyár az újabb közlés szerint március végéig 30,1 millió dózist szállít az európai integrációs szervezetnek, áprilisban pedig további 20 milliót.

A mostani közlés a múlt hónapban tett ígérethez képest (amely még 40 millió adagról szólt) 25 százalékkal kisebb mennyiséget jelez előre.

Hírdetés

A gyógyszergyár, amely az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztette ki a védőoltását, az utóbbi időben egyre lejjebb szállította a szállítandó oltóanyag ígért mennyiségét. Február 24-én egy névtelenül nyilatkozó uniós illetékes már közölte ugyanezzel a hírügynökséggel:

az AstraZeneca arról értesítette az Európai Uniót, hogy az idei év második negyedévében kevesebb mint a felét szállítja le a megállapodásukban foglalt, koronavírus elleni oltóanyagnak, vagyis az első negyedévben mintegy negyvenmillió adag oltóanyagot tud csak leszállítani a cég, a második negyedévben viszont kevesebb mint kilencvenmilliót a szerződésben szereplő 180 millió helyett.

Pascal Soriot, az AstraZeneca elnök-vezérigazgatója február 25-én az Európai Parlamentben tartott meghallgatáson közölte, hogy

a cég megpróbál március végéig 40 millió adag oltóanyagot leszállítani az Európai Unió részére, ami az első negyedévre ígért mennyiségnek valóban kevesebb mint a fele.

Nem tett említést azonban a második negyedévben esedékes szállításokról, amelyeknek a mennyisége a szerződés szerint 180 millió adag lenne.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »