Az ANO felszólította a kormányt, hogy tegye közzé a cseh hozzájárulás összegét az Ukrajnának szánt lőszerhez

Az ANO felszólította a kormányt, hogy tegye közzé a cseh hozzájárulás összegét az Ukrajnának szánt lőszerhez

Az ANO ellenzéki mozgalom arra szólította fel a kormányt, hogy tegyen közzé legalább hozzávetőleges becslést arról, mekkora összeggel járul hozzá Csehország az Európai Unión kívüli országokban történő lőszervásárláshoz Ukrajna számára. Karel Havlíček elnöke ezt mondta az árnyékkormány sajtótájékoztatóján. Szerdán a kabinet újabb hozzájárulást hagyott jóvá az Oroszország által megtámadt ország támogatására irányuló kezdeményezéshez, de Petr Fiala (ODS) miniszterelnök nem részletezte ennek összegét. Elmondása szerint 20 ország csatlakozott a kezdeményezéshez.

A külügyminisztérium szerdán közölte, hogy az Ukrajnát segítő tüzérségi lőszerek száma nem végleges. Eredetileg 800 000 tüzérségi lövedék vásárlása szerepelt a tervben. Jan Lipavský (Kalózok) miniszter a Bloomberg ügynökségnek adott nyilatkozata szerint a szállított lőszer mennyisége csaknem a duplája lehet.

Havlíček szerint az ANO árnyékkormánya nem ellenzi az elkézlezést, hogy Csehország lőszert vásároljon Ukrajnának, de alapvetően kifogásolja az eljárást, ahogyan a kabinet ezt csinálja.

Hírdetés

„Nem akarjuk, hogy a kormány titkos információkat hozzon nyilvánosságra olyan értelemben, hogy pontosan ki milyen lőszert vásárolt. Megértjük, hogy ez az ország biztonságának és bizonyos tárgyalásoknak is a kérdése”

– mondta Havlíček. Az ANO viszont azt akarja, hogy a kormány tegye közzé, mekkora lesz a cseh támogatás összege.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »