Az amerikai hírszerzők visszatérnének Ukrajnába

Az amerikai hírszerzők visszatérnének Ukrajnába

A Magyar Nemzet arról számolt be, hogy az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) újra elküldené a speciális csapatait Ukrajnába, hogy megfigyelhessék az orosz katonák mozgását, több hírszerzési információt gyűjthessenek és megfékezzék az orosz dezinformációt.

A cikkíró szerint az orosz–ukrán háború kirobbanásával Washington felfüggesztette az Ukrajnában futó, úgynevezett 1202-es programját, lévén ilyen speciális csapatok nem használhatók „hagyományos fegyveres konfliktus esetén”. A háború kirobbanása előtt az amerikai csapatok feladata „az orosz propaganda megcáfolása és ukrán felderítők kiképzése” volt.

A program kezdete előtt Kelet-Ukrajna tele volt orosz katonai hírszerzőkkel, mindenhol ott volt az orosz befolyás. Erre pedig fel kívántuk hívni a figyelmet, de csak a háttérből „

Hírdetés

– idézi a Magyar Nemzet a The Washington Post napilap értesülését, amely Mark Schwartz nyugalmazott háromcsillagos tábornokra hivatkozik.

A tisztek „alig várják”, hogy újraindulhassanak az ilyen jellegű programok és a speciális csapatok „visszatérhessenek a terepre”, meggátolva a nehezen szerzett kapcsolatok elvesztését a háború előrehaladtával. – Azzal, hogy mindez szünetel most, hírszerzési információkat veszítünk arról, hogy mi történik valójában a konfliktus során – mondta Schwartz.

Noha a program éves költségvetési kerete – mintegy 15 millió dollár – eltörpül amellett az 50 milliárd dollár mellett, amelyet Washington tavaly segélyként küldött Kijevnek.

A kritikusok szerint az Egyesült Államok az ilyen programokkal csak „provokálná Moszkvát”, fokozná a konfliktust, amiben így csak még aktívabb szerepet vállalna – mint ismert, Washington pénzzel és katonai eszközökkel, rövidesen már harcjárművekkel is támogatja Kijevet a háborúban – összegzi a Magyar Nemzet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »