Pezsgő hangulatot hozott Komáromba a Szlovákiai Magyar Táncház-találkozó – Képekkel

Pezsgő hangulatot hozott Komáromba a Szlovákiai Magyar Táncház-találkozó – Képekkel

Nyitókép: Körkép.sk

2024. május 17. és 18-án a komáromi Tiszti Pavilon udvarán már harmadik alkalommal került megrendezésre a Szlovákiai Magyar Táncház-találkozó, a Táncfórum – Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesülete, valamint az Egressy Béni Városi Művelődési Központ szervezésében.

A rendezvény első napján a Tánc-Pódium – a Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Minősítő Gálájának elődöntőjőre került sor, az esti órákban pedig hangulatos táncház kínálta a lehetőséget a szórakozásra, ahol a Tatros Együttes, valamint Pósfa Zenekar húzták a pergő ritmusú talpalávalót. 

A kétnapos programban a közönség számos nagyszerű előadáson vehetett részt, amelyet gazdag családi program és tarka népművészeti vásár kísért. 

A táncház-találkozó második napja szombat délelőtt indult. A Tiszti Pavilon udvarát érdekesebbnél érdekesebb népi gyermekjátékok, valamint a népművészeti vásár remekei lepték el, ahol színes ruhaneműk, kopogós táncos cipők, bámulatos fejdíszek, párták kínálták magukat az érdeklődőknek.  

A legcsodálatosabb azonban a folyamatosan érkező a néptánc-csoportok voltak, amint színes, tarka viseleteikben egymást követve érkeztek a nagyszínpad, és a nézőtér közelébe. A látvány gazdagsága kapcsán az ember azt hihetné, hogy csupán mesekönyvek illusztrációjaként láthat ilyen gyönyörűséget, vagy tán egy filmben – s közben a Tiszti Pavilon egyébként is hangulatos világában ez az élő valóság. A magyarság ránk hagyományozódott kincsestárát, melyet egy-egy régió itt képviselt, magára öltve a magyar virtust, a magyaros életérzés sokszínűségét is megmutatta. 

A kétnapos rendezvényben természetesen volt táncoktatás is, ami a Tiszti Pavilon nagytermében valósult meg, Tánctár összefoglaló címmel. 

A szombat délelőtti program a vidám, nagyszerű hangulatú Gyermek- és ifjúsági gálával kezdődött, a legkiválóbb tánccsoportok fellépésével. Délután bemutatkozott a Guliba Társulat is, koncerteztek a Mieink! – felvidéki fiatalokból álló népi zenekarok, s volt Kerekerdő címmel családi mesekoncert.  

A koraeste programját a Táncfórum-gála fogta össze, ahol több tánccsoport föllépett, a nézőtér pedig zsúfolásig megtelt az érdeklődő közönséggel. A gálán részt vett a város polgármestere Keszegh Béla is. Rövid köszöntőjében vidám, mosollyal teli órákat kívánt a szereplőknek és a közönségnek egyaránt, amikor feloldódhatunk a mindennapi gondok alól, ebben a feszültségektől nem mentes, újabb és újabb gondokkal terhelt világunkban.

Hírdetés

A gála színvonaláról elmondható, hogy mindegyik csoport a maximumot hozta.  A Kerekfüzes Táncműhely gömöri tánca nagy közönségsikert aratott, a Kincső – Ifjúsági kamara Néptáncegyüttes székelyföldi táncainál pedig a hangos üdvrivalgás sem maradt el; azonban hozzá kell tenni, hogy mindegyik együttes tudásának a legjavát vitte színre. A felnőtt együttesek gáláját a Csallóközi táncegyüttes zárta.

Az est sztárvendége a Fitos Dezső Társulat volt, akik a következőképpen vallanak saját magukról:

„Ars poeticánk alapja a hitelességre törekvés. Hűek vagyunk hagyományainkhoz, táncainkhoz, amelyek elsajátítása és bemutatása nem csupán magas szintű technikai tudást, de különleges kifejező erőt is igényel. A mozdulatnak ugyanis láttatnia kell azt a régről jövő erőt, amely minden táncművészeti ág alapja. Hiszünk a néptánc művészeti megmutatkozásában. Hisszük, hogy erejével, természetességével megszólítja a ma emberét.”

A társulat férfitáncosainak Embertáncát a közönség álló vastapssal jutalmazta, s a nézőközönség hölgytagjai szinte egységesen az elragadtatás bűvöletébe estek.

A kétnapos műsorfolyam a Tiszti Pavilon udvarán többszáz néptáncost és népzenészt sorakoztatott fel, ami nagyon jól megmutatta a rendezvény népszerűségét.

A Táncház-találkozó záróakkordjaként egy fergeteges táncházra került sor, ahol a FIGUR zenéje adta a talpalávalót, s folyt a mulatozás hajnalhasadtáig.

A Szlovákiai Magyar Táncház-találkozó kapcsán megismételhetjük az előző év tapasztalatát, hogy a rendezvény visszavarázsolta Komáromba a hetvenes évek táncház-mozgalmának hangulatát, s annak belülről fakadó lelkületét.

Buday Mária

A képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »