Közeleg a főszezon – mutatjuk, mennyibe kerülhetnek a legkedveltebb strandételek

Közeleg a főszezon – mutatjuk, mennyibe kerülhetnek a legkedveltebb strandételek

Egy gombóc fagylaltért 500-600, a sima lángosért több mint 1000, a hamburgerért 1700, míg egy szelet pontyért akár 4400 forintot is elkérhetnek idén a vendéglátósok – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány felméréséből. Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: elsősorban az alapanyagárak és az üzemeltetési költségek megemelkedése okozza a drágulást.

A jó idő beköszöntével sorra nyitnak ki országszerte a fagyizók, valamint hamarosan már a szabadtéri strandok is fogadhatják a pihenni vágyókat. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány felmérést készített azzal kapcsolatban, hogy mennyibe kerülhetnek idén a legkedveltebb strandételek.

Az elemzés szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: tavaly átlagosan 10-15 százalékkal lett drágább egy gombóc fagylalt a 2022-es árakhoz képest, és idén is hasonló mértékű emelkedés várható idehaza. Számításai szerint

átlagosan 500-600 forintba kerülhet az idei főszezonban egy gombóc fagylalt, tavaly 440-520 forint volt az ára.

Hozzátette: ez egy átlagos ár, a frekventáltabb, népszerűbb helyeken viszont akár 600-650 forintot is elkérhetnek egy gombóc fagylaltért. Az elemzés megállapítja, hogy nemzetközi összehasonlításban nem tekinthetők drágának a hazai fagylaltárak, ugyanis a tavalyi gombócárak a legolcsóbb európai helyek szintjét érték el.

Hírdetés

A lángos esetében idén éves szinten 8-10 százalék körüli áremelkedés várható,

átlagosan ezer forint felett alakulhat egy sima lángos ára, de lehetnek jelentősebb eltérések is az egyes országrészek között.

Tavaly az alapanyagok drágulása miatt 20-40 százalék körül emelkedett a sima lángos ára az egy évvel korábbi adatokhoz képest, így 2023-ban 900-1300 forintot kellett érte fizetni. „A vendéglátósok várhatóan igyekeznek majd idén is figyelni arra, hogy az árszintjük ne lépje át az ingerküszöböt” – jegyezte meg az elemző.

Erdélyi Dóra kitért arra is, hogy mi okozza a jelentős drágulást. Mint mondta, emelkedett a szükséges alapanyagok ára, továbbá az üzemeltetési költségek, a rezsibérleti díjak is komoly terhet jelentenek a vendéglátóipar szereplőinek, illetve még mindig nagy probléma a munkaerőhiány, ami egyéb tényezők mellett nagymértékben megemeli a béreket.

„Azt is figyelembe kell venni, hogy milyen a kereslet árérzékenysége, vagyis hogy meddig emelhetik az árakat és mennyit hajlandók még kifizetni a vásárlók” – tette hozzá az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője.

A felmérésből az is kiderült, hogy egy átlagos hamburger ára 1700 forint lehet a főszezonban. Egy szelet ponty akár 4400 forintba is kerülhet, míg egy kilogramm hasábburgonyáért 1200 forintot is elkérhetnek.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »