Túra az elfeledett lápoknál – KÉPEKKEL

Túra az elfeledett lápoknál – KÉPEKKEL

A zselízi Sacher Polgári Társulás és a Hamahama Természetjáró Egyesület május 19-ére újabb honismereti túrát hirdetett.

„A Sacher Polgári Társulással és a Csemadok helyi alapszervezetével igyekszünk nemcsak a kulturális és a közösségi életben aktivitást kifejteni, de – lévén a Sacher-ház és a hozzá kötődő Esterházy-kultusz miatt kultúrtörténeti érték is kapcsolódik hozzánk – az idegenforgalomra és a turizmusra is hangsúlyt fektetni.

Ennek jegyében tartunk helytörténeti, ismeretterjesztő előadásokat és természetesen mutatjuk be az ide látogató turistáknak vagy egyre rangosabb vendégeknek azokat az értékeket, amelyek áthatják a városunkat és a régiónkat”

– olvasható a Csemadok zselízi alapszervezete közösségi oldalán:

Hírdetés

Ezúttal arra vállalkoztunk, hogy a Hamahama Természetjáró Egyesülettel és Dudek Henivel egy honismereti turisztikai kirándulást szervezünk meg a Garam menti hátság lankáira. Manapság – hála Istennek – reneszánszát éli a turisztika, de azt tapasztaltuk, hogy bár a szélesebb környéken számos túraútvonal és vezetett túralehetőség van, szűkebb pátriánkban ilyenre még nemigen volt példa, holott ez a táj is rendelkezik számos olyan adottsággal, amit megéri bebarangolni. Ezért eldöntöttük, hogy Zselíz és Garamsalló között mintegy 20 kilométeres nyomvonalon bejárjuk e tájat, és felfedezzük annak csodáit.”

Jártak a Csillag-hegynél, a Csárád völgyében, a Lencsés tónál, az Isten-hegynél, a Nagy-Bereknél, a Hosszúlánc dűlőnél, az Erdőközi kis tónál és az egykori Fakastélynál is.

A mintegy 500 méter szintkülönbséggel átszőtt vándorlás pihenőiben Csonka Ákos mesélt érdekességeket a térség múltjáról, Zselíz alapításáról, Becsei Vesszős György lovag kalandjairól, Marcus Aurelius itt tartózkodásáról vagy éppen a Fakastély mesebeli történetéről. A túra végi falatozás megejtése közben a Magyar Házban Kepka Márk avatta be a túrázókat a Sacher- és az Esterházy-kultusz hagyományaiba”

– tették hozzá.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »