Kevesebb mint testőr

Kevesebb mint testőr

Ki ne emlékezne a Több mint testőr 1992-ben bemutatott amerikai romantikus dráma-thrillerre Kevin Costner és Whitney Houston főszereplésével. Az ízig-vérig kemény testőrt alakító férfi főszereplő saját testével védte meg a filmben a rábízott női főszereplőt a merénylő lövedéke elől. Nem teketóriázott, amikor a golyó útjába vetette magát, hogy megmentse a védett személy életét. Tudjuk, ez csak film, az élet más forgatókönyveket rejthet magában!

Szlovákiában is jár testőri védelem a legfőbb közjogi méltóságoknak, a kormányfőnek, házelnöknek és az államfőnek is. Bizonyára nem akármilyen képzésben részesülnek a védelmet biztosító személyek, életük kockáztatásán egy pillanatig sem szabad gondolkodniuk.

Az éles bevetésekben a harcművészetek alkalmazásáért soha nem osztanak fair play díjakat, és nem a mozgások szépsége a cél, hanem a hatékonyságuk. A fizikai felkészítés mellett a pszichikai felkészülés is fontos szerepet játszik, mivel egy adott vészhelyzetben önuralomra, gyors cselekvésre és azonnali döntéshozatalra, reakcióra van szükség a védett személy egészségének megőrzése, az ellene irányuló merénylet megakadályozása érdekében.

Hírdetés

Sokan vélik úgy, hogy a legfőbb közjogi méltóságok védelmét ellátó testőrök a közelharcok igazi bajnokai, kiképzésük nem egyik napról a másikra történik. A terrorelhárításban érdekelteknek profi módon kell ellátniuk a rájuk kiszabott feladatokat. Sötét napszemüveget hordanak, hogy ne lehessen követni a mindenre kiterjedő tekintetüket, szolgálati idejük alatt pedig mindenhol golyóálló mellényt viselnek az öltönyük alatt, hogy sértetlenül és gondolkodás nélkül tudjanak a védelmükre bízott személyre kilőtt fegyvergolyó útjába állni. Nem akárkik tehát ezek a testőrök, egy profi elit alakulat tagjai!

A lövések eldördülése alatt és utána is látszólag sok testőr téblábolt a miniszterelnök és a tettes körül. Egyes szakértők szerint hibáztak, mások szerint helytálltak a kormányfő védelmét biztosítók. Juraj Zábojník, a szlovák Alkotmányos Tisztviselőket Védő Hivatal korábbi vezetője szerint, ha négy vagy öt lövés dördül el, akkor valaki hibázott. „Nem láttam például, hogy bárki is a miniszterelnök elé ugrott volna”. Vagyis saját testi épségét is veszélyeztetve az első eldördült lövést követően senki sem vetődött a kormányfő elé, hogy a felfogja a neki szánt többi lövést!  

Vagyis akadnak olyan vélemények, hogy a szolgálatban lévő testőrök Nyitrabányán nem biztos, hogy a helyzet magaslatán álltak! Az európai parlamenti választások kampányában az országok vezető politikusai gyakran megfordulnak a nyílt terepen az emberek között. Nem tudhatják, hogy a kisebb vagy nagyobb csoportosulásokban, az erőszakos kormányellenes tüneték hatására ki elégedett és ki nem a kormány munkájával. Állítólag Fico merénylőjének is fenntartásai voltak, amit sajnos így fejezett ki, őrült módon!

Az Index megkérdezte a magyarországi terrorelhárítási központot (TEK), hogy a szlovákiai események után fokozzák-e Orbán Viktor magyar miniszterelnök védelmét, továbbá javasolják-e nyilvános szerepléseinek lemondását. A válasz szerint a TEK teszi a dolgát, az ilyenkor szokásos protokoll szerint jár el. A miniszterelnök biztosításával kapcsolatban információt nem adnak ki.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »