Az Állatorvosi Kamara elnöke elmondja, hogyan nyújtsunk biztonságot szilveszterkor a házi kedvencüknek

Az Állatorvosi Kamara elnöke elmondja, hogyan nyújtsunk biztonságot szilveszterkor a házi kedvencüknek

Nyitókép: Depositphotos

A házi kedvenceket nem szabadna szilveszter idején egyedül hagyni. A gazdinak egész idő alatt a kedvencével kellene lennie, ami biztonságérzetet ad az állatnak – jelentette ki Ľubomír Kráľ, az Állatorvosi Kamara elnöke.

A kutyáknak, macskáknak és más háziállatoknak hatalmas stresszt jelent a petárdák és a tűzijátékok zaja.

– állítja Kráľ. Hozzátette, hogy az állatok félelmükben orientációs zavarokkal küzdhetnek, nyüszítnek és nyávognak, és megközelíthetetlen helyekre próbálnak meg bebújni. Mindemellett hányhatnak, bevizelhetnek és hasmenéssel is küzdhetnek.

A kamara elnöke szerint a stressz feloldásával nem csak éjfélkor, hanem már a nap folyamán is foglalkozni kell. A kutyákkal akkor kell kimenni sétálni, amikor még nyugalom van. Szintén kedvező lehet, ha az állatot a nap folyamán játékkal vagy hosszabb sétával fárasztjuk ki. A gazdinak még a petárdázás kezdete előtt tanácsos megetetnie a kedvencét. Kráľ szerint ezután könnyebben elalszanak, ami segíthet nekik az éjszaka átvészelésében.

A zajt és a fényeket az ablakok és az ajtók bezárásával tudjuk eliminálni.

Hírdetés

  „Húzzuk le a redőnyöket, sötétítsünk be a függönyökkel, és a kinti zajokat az állat számára kellemes hangokkal próbáljuk meg helyettesíteni“

– magyarázta Kráľ, hozzátéve, hogy az állatnak biztosítani kell a hozzáférést a kedvenc helyeire.

Az állatok lenyugtatására különféle készítmények – gélek, tabletták, cseppek, diffúzorok és nyakörvek – léteznek. Az Állatorvosi Kamara elnöke szerint a gazdinak szilveszter éjszakáján nem szabadna semmilyen emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel kísérleteznie. Amennyiben a kutyának vagy a macskának nyugtatóra van szüksége, azt az állatorvosnak kell felírnia.

„A konkrét gyógyszer kiválasztását az állatorvossal kell megbeszélni az állat állapotának és szükségletének felmérésével“

– jegyezte meg Kráľ. Hozzátette: a gyógyszer beszerzését nem szabadna az utolsó pillanatra hagyni, ugyanis a gyógyszer nem hat azonnal.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »