Az afrikai élelmezésben segíthet a napelemes öntözőrendszer

Az afrikai élelmezésben segíthet a napelemes öntözőrendszer

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Samir Ibrahim, a SunCulture vezérigazgatója a PV Magazine felületén mutatta be a napelemes öntözőrendszerekben rejlő potenciált. Az ODI brit kutatóintézet szerint hatalmas segítséget jelenthetne Afrika szubszaharai régiójában az ilyen eszközök elterjedése. A megoldás elsősorban a kisgazdálkodókat támogathatná, akik jelenleg kis arányban öntöznek, ami növeli az aszályokkal szembeni kiszolgáltatottságot. A napenergiával működő öntözőrendszerek előnye a dízelszivattyúkkal szemben az, hogy energiaforrásuk bőséges és helyben elérhető. A kevesebb mozgó alkatrész miatt ráadásul kevésbé hajlamosak a meghibásodásra, mint dízelüzemű társaik. Az öntözéssel a víz célzottan oda jut, ahol a legnagyobb szükség van rá. Amennyiben egy öntözőrendszerhez akkumulátor is tartozik, úgy az esti órákban is üzemelhet, így mérsékelve a párolgás okozta vízveszteséget. A napelemes rendszert a gazdák emellett kisebb eszközök, így mobiltelefonok töltésére is felhasználhatnák. Az öntözés elterjedésével nőhetne a régió termelékenysége és jövedelmezősége. Afrikában található a világ rendelkezésre álló termőterületének 60 százaléka, és a növekvő népesség miatt elviekben a szükséges munkaerő is rendelkezésre állna.

Amennyiben a szélesebb körű földműveléshez elérhetővé válnának a megfelelő eszközök, így az öntözés, az nemcsak a helyi, hanem a globális élelmezésbiztonságot is javítaná. Ibrahim szerint több fő kihívás is áll a napenergiával működő öntözőszivattyúk bevezetése előtt. A legfontosabb az ár kérdése, ebben segíthetne, ha a gazdáknak csak akkor kellene fizetniük, ha a jobb terméssel nő a jövedelmük. Hasonló modell már más területekről is ismert, igaz, a megközelítés nem mindig zökkenőmentes, ezért alapos tervezésre van szükség. A szakember fontosnak látja továbbá, hogy a napelemes szivattyúk kezdeti költségei alacsonyak legyenek.

A megfizethetőségen túl a karbantartás jelenti a következő nagy kihívást, különösen a nehezen elérhető vidékeken. A szivattyúk életciklusának a tervezéstől a gyártáson, finanszírozáson, telepítésen és karbantartáson keresztül történő irányításával a vállalatok a gazdálkodókkal együttműködve biztosíthatnák, hogy a szivattyúk a gyakran kihívást jelentő helyi körülmények között is képesek legyenek szezonról szezonra működni. A fenntartásban többek között a dolgok internete (IoT) jelenthet segítséget.

Hírdetés

A SunCulture-nél a cél az, hogy segítsenek elegendő forrást biztosítani a hasonló projektek elindításához. „A kihívások valósak és összetettek, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy a tökéletes modellre várjunk. A gazdálkodóknak most van szükségük megoldásokra, és mi elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a számukra megoldást kínáljunk” – emelte ki Ibrahim.

 

Kép: SunCulture

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »