Újabb három európai ország ismerheti el az önálló palesztin államot

Újabb három európai ország ismerheti el az önálló palesztin államot

További három ország döntése Palesztina államként való elismeréséről szimbolikus, de gyakorlati következményekkel jár – mondta az Euronewsnak egy közel-keleti politikával foglalkozó szakértő.

Az elemző szerint ez segítheti a tűzszünetet és a békefenntartó erők megjelenését is Gázában, mert az arab álláspont megköveteli a palesztin önrendelkezés elismerését.

„Az arab országoknak, az arab államoknak fontos szerepük van a fenntartható gázai tűzszünet támogatásában, és potenciálisan azután az arab csapatok bevetésében is. A Palesztin Hatóságnak is fontos szerepe van a Gázába való visszatérésben, valamint a kormányzási és a biztonsági funkciók átvételében”

Hírdetés

– részletezte Hugh Lovatt.

Eddig 27 országból csak 9 ismeri el Palesztina államiságát. Egyes országok, például Németország, Ausztria és Magyarország határozottan támogatják Izraelt, de egyre nagyobb hajlandóságot mutattak a közös uniós álláspontok felvállalására.

Az egyik példa a gázai „humanitárius szünet” követelésének támogatása volt, a másik pedig az erőszakos izraeli telepesekkel szembeni uniós szankciók jóváhagyása.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »