Az államfő őszinte részvétét fejezte ki az érsekújvári balesetben elhunytak hozzátartozóinak

Az államfő őszinte részvétét fejezte ki az érsekújvári balesetben elhunytak hozzátartozóinak Kulcsár Péter2024. 06. 27., cs – 19:37

Peter Pellegrini őszinte részvétét fejezte ki az Érsekújvárnál csütörtök délután történt tragikus balesetben elhunytak hozzátartozóinak.

Az államfő egyúttal köszönetet mondott mindazoknak az orvosoknak, mentősöknek, tűzoltóknak és rendőröknek, akik a baleset helyszínén dolgoztak.

„Szomorúan értesültem a brüsszeli EU-csúcs közben a hazámból érkező szomorú hírekről, melyek szerint egy autóbusz és egy vonat ütközött tragikus körülmények között Érsekújvárnál. Mélységesen sajnálom az áldozatokat, őszinte részvétemet fejezem ki a családjuknak” – írta Facebookon a köztársasági elnök.

Pellegrini hozzátette, a sérülteknek mielőbbi felépülést kíván.

Legalább öt halálos áldozata van az Érsekújvár közelében történt vasúti balesetnek, ahol autóbusszal ütközött egy gyorsvonat. További öt személy megsérült.

Kapcsolódó cikkünk

Csütörtökön délután egy vasúti átjárónál autóbusszal ütközött a Prágából Budapestre tartó, EC 279 jelzésű gyorsvonat az Érsekújvár és Udvard közötti szakaszon. A helyszínről öt halottat és ugyanennyi sérültet jelentettek.

A Szlovák Mentőszolgálat (OS ZZS) operatív központjának tájékoztatása szerint a balesethez öt mentőkocsit hívtak, és három mentőhelikoptert riasztottak Besztercebányáról, Pozsonyból, illetve Nyitráról. Az autóbusz a karambol után kettészakadt, az út szélére sodródott, felborult, kigyulladt, és sűrű füsttel égett; a mozdony szintén lángra kapott.

Hírdetés

A mentőszolgálat szerint a balesetben öten haltak meg, és öten szenvedtek különböző fokú sérüléseket. A vonat utasait kimenekítették.

A Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) szóvivője, Dominik Drevický elmondta, hogy az érintett útszakaszon jelenleg szünetel a forgalom. „A mozdony a mozdonyvezetővel együtt a Cseh Vasutak szolgálatában állt, a kísérő személyzet tagjai a ZSSK alkalmazottjai voltak” – közölte.

A Szlovák Vasutak (ŽSR) szóvivője, Vladimíra Bahýlová a TASR hírügynökségnek elmondta, a baleset 5 óra tájékán történt egy sorompókkal és jelzőlámpákkal ellátott vasúti átjáróban. Hozzátette: a vonatban több mint százan tartózkodtak.

Szemtanúk azt állítják, hogy a vasúti átjárót biztosító jelzőberendezés egy másik baleset miatt szerda óta nem működött, és a mai nap folyamán tervezték megjavítani.

Ján Baček megerősítette lapunknak, hogy az érsekújvári kórház nem tudott betegeket fogadni. Egy súlyos állapotban lévő, ám eszméleténél lévő, mellkasi fájdalmakra panaszkodó férfit mentőhelikopterrel a fővárosi Kramáre intézetbe szállítottak, a többieket a lévai, galántai, komáromi, nyitrai és pozsonyi kórházakba vitték.

Ottjártunkkor egy utast még mindig kerestek, az egyik szervező sorra kérdezte a baleset helyszínére érkezőket, nem volt-e hozzátartozójuk a balesetet szenvedett járművek valamelyikén. Vágni lehetett a feszültséget a helyszínen, ahol zivatarban terelték be a pótbuszba a vonat javarészt külföldi utasait. 

A rendőrség közlése szerint a baleset a II/1503-as Udvardi úton úton történt Érsekújvár közelében. Az érintett szakasz járhatatlanná vált, a forgalmat az I/75-ös út felé terelik.

A belügyminiszter, Matúš Šutaj Eštok (Hlas) szóvivője elmondta, a tárcavezető éppen a baleset helyszínére tart. „Szomorúan fogadtam a hírt a vonat és autóbusz tragikus ütközéséről Érsekújvárnál. Őszinte részvétemet fejezem ki az elhunytak hozzátartozóinak. A sérülteknek mihamarabbi felépülést kívánok” – írta Facebookon Šutaj Eštok. Szintén Érsekújvárba tart Rastislav Polakovič rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes.

Hasonlóan reagált Zuzana Dolinková (Hlas) egészségügyi, és Jozef Ráž (Smer-jelölt) közlekedési miniszter is. „Rendkívül sajnálom a kioltott emberi életeket, az áldozatok szeretteire gondolok” – nyilatkozta Ráž.

Peter Pellegrini köztársasági elnök is kifejezte részvétét a balesetben elhunytak hozzátartozóinak. „Szomorúan értesültem a brüsszeli EU-csúcs közben a hazámból érkező szomorú hírekről, melyek szerint egy autóbusz és egy vonat ütközött tragikus körülmények között Érsekújvárnál. Mélységesen sajnálom az áldozatokat, őszinte részvétemet fejezem ki a családjuknak” – írta a közösségi hálón. Az államfő a bejegyzésben egyúttal köszönetet mondott mindazoknak az orvosoknak, mentősöknek, tűzoltóknak és rendőröknek, akik az incidens helyszínén dolgoztak.

(tasr, joj, markíza, pluska)

(TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »