Az 5 százalék elérése sem biztos, hogy EP-mandátumot eredményez a Magyar Szövetségnek

Az 5 százalék elérése sem biztos, hogy EP-mandátumot eredményez a Magyar Szövetségnek

Nyitókép: Új Szó

Tegyük fel, hogy a magyar közpénzből kampányoló liberális, progresszív Orosz Örsnek összejön amit titkon szeretne, és lekarikázza Berényi Józsefet az EP-lista éléről, a Magyar Szövetség pedig eléri az 5 százalékot a június 8-i szlovákiai európai parlamenti választásokon. Nos, Világi Oszkár embere, Orosz Örs még akkor sem biztos, hogy jól fizető brüsszeli mandátumot szerez.

Érdekes cikket közölt a DenníkN, benne egy anomáliával, melynek eredményét már az öt évvel ezelőtti EP-választásokon is tapasztalhattuk Szlovákiában. Konkrétan a KDH esetében, akiknél a Brexit miatti brit képviselők távozása okozott problémát az EP képviselet megszerzésében.

Bejutási küszöb

A bejutási küszöb környékén álló pártok, mint a MSZ, az SaS, a KDH, vagy épp az SNS és a Demokrati az 5 százalék megszerzésével sem biztos, hogy kijutnak brüsszelbe.

Arról van szó, ahogy a cikk is írja, hogy a választási törvény értelmében az öt százalék felett szerzett pártok jogosultak EP-mandátumra. Ugyanakkor nem garantálja, hogy aki eléri az öt százalékot, az ki is jut brüsszelbe. A probléma akkor jelentkezik, ha a brüsszeli mandátum ára magasabb lesz, mint az öt százalékos bejutási küszöb.

Hírdetés

Töredékszavazat, töredékmandátum

Ez pedig akkor következik be, ha június 8-án kevés szavazat veszik el. Azaz, ha a választók olyan pártokra szavaznak, akik át is lépik az öt százalékos küszöböt. Ilyen esetben a Szlovákiának járó 15 képviselői számot osztják szét a bejutott pártok között. Ha viszont túl sok párt éri el az öt százalékos küszöböt, az egy mandátumot érő szavazatok száma is emelkedik. Így ha például az 5 százalék 60 ezer szavazatot ér, de az EP-mandátum megszerzéséhez a 15 leosztása alapján ennél magasabb, mondjuk 68 ezer szavazat szükséges, akkor a párt hiába éri el a választási küszöböt, nem garantált, hogy ki is jut Brüsszelbe.

Ilyenkor az ún. töredékszavazatokat veszik alapul, azaz azokét a pártokért, akik nem érik el az 5 százalékot. Csakhogy a töredékszavazatokat is felülről kedik el szétosztani, azaz a legjobb eredményt elért pártoktól. Így fordulhat elő, hogy az EP-mandátumért több szavazat kell, mint a sima 5 százalék megszerzéséhez. Így extrém esetben akár az SNS, akár a Magyar Szövetség, de bármelyik, az 5 százalék körül végzett párt is EP-mandátum nélkül maradhat.

Fontos lesz a végső sorrend

Fontos tehát, hogy minél több szavazatot szerezzen az adott párt, mint ahogy az is havi 25 ezer eurós fizetést érhet, hogy 60 000, vagy 60 002 szavazatot szerez az adott párt. A töredékszavazatok, illetve töredékmandátumok figyelembevételénél ugyanis a pártok sorrendje is döntő lehet.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »