Ahány ház, annyi szokás

Ahány ház, annyi szokás

Boris Kollár szép lassan benépesíti Szlovákiát! A multiapuka szlovák házelnök immáron 13 gyermekével az egyik legproduktívabb férfija az országnak. Az édesanya, Laura Vizváryová messze lemaradva tőle, a második gyermekét hozta világra.

Kollár 13 gyermeke 11 édesanyától van. A szlovák bulvárlapok gyakori kvízfeladványa ezen hölgyemények felismerése olyan összefüggésben, hogy például közülük melyik tagja a Sme rodina parlamenti klubjának, vagy mi a neve az egyik képen látható exotikus szépségnek, akitől szintén van gyermeke a házelnöknek, illetve, hogy hívják sorrendben 12. gyermekének édesanyját?

Nem lehet olcsó mulatság a tartásdíj havi összegének összespórolása 11 édesanyának! A tartásdíj összege hölgyekként változhat, de két gyermek esetében 3 ezer euró körüli összegről szól a fáma, és azért általában egyenlő feltételekről beszélnek. Amennyit az egyiknek megítélnek, annyit kaphat a másik is, hogy ne érje szó a tisztelt ház elejét.

Hogyan képes ezt fizetni a havi 5598 eurós, alamizsnával felérő hivatalos fizetéséből a házelnök? Természetes, hogy az anyukák a tartásdíjból tisztességes körülmények között szeretnének megélni, ha már egyszer a bevállalták Borist, a komiszt…  

Hírdetés

Néha azért elégedetlenkednek, mint például Barbora Richterová, aki egy ideig szintén partnere volt Kollárnak. A hölgy levelet is írt a parlamenti képviselőknek, amelyben bántalmazással vádolta meg a szlovák parlament elnökét, aki ezt el is ismerte, de hozzátette, hogy „kapott pár pofont, de nem kellett őt ellátni…” Vagyis nem nagy ügy…, de azért volt olyan parlamenti párt, amely emiatt lemondásra szólította fel a házelnököt, és elég nagy volt az általános felháborodás a tettlegesség miatt. Végülis a helyén maradt, az ügyben összehívott rendkívüli parlamenti ülés határozatképtelen volt. Mindenesetre, amennyiben nem beszélhetünk a házelnökről tisztelettel, nem mondhatjuk azt sem, hogy Tisztelt Ház! Amilyen a házelnök, olyan a ház, mondhatják sokan. Ha a házelnök szoknyapecér, nőfaló és nem példakép a családok számára, ráadásul bántalmazta is élettársát, ez egyáltalán nem vet jó fényt a szlovák parlamentre. Ilyen esetben teljes abszurdumnak tűnik a pártjának neve is: Sme rodina! Meglátjuk, hogy a választásokon milyen lesz a visszhangja a történésnek….

Meglepetésre 2022 májusában a szlovák házelnök Vatikánban járt zarándokúton, ahol Ferenc pápa a VI. Pál pápa aulában különleges közös audiencián fogadta a szlovák parlament elnökét. Nos, nem sejteni, hogy ez az út milyen hatással volt Kollár lelkivilágára, létezik-e összefüggés a tisztulási folyamat és a 13. gyermekének megszületése között, illetve mennyire befolyásolta őt tettének megbánásában. Egy ilyen zarándoklat után állítólag nem ugyanaz az ember fog visszatérni, mint aki útnak indult.

Kérdés, mennyire került közelebb Boriszunk a zarándokúton Istenhez, és hívőként mennyire volt képes eltávolodni eddigi nem éppen bűntelen életétől.  A család szentsége számára viszont már egy elérhetetlen utópia, hiszen tizenegy asszonyt és 13 gyereket egy fedél alá és egy kötelékbe terelni még talán Tanzániában vagy Kenyában is komoly gondot jelent, ahol pedig 45 más országgal együtt engedélyezett a többnejűség (poligámia). 15 embert leültetni egy karácsonyi asztal mellé szenteste pedig lehetetlen vállalkozás, nem csak a hatalmas étkező bútordarab hiányában, hanem az emberi kapcsolatok miatt is. Nem biztos, hogy a 11 hölgy között az őket összekötő kapocs miatt annyira ideálisak lennének az emberi kapcsolatok, vagy hogy a testvérek egyáltalán ismerik-e egymást.

A szlovák nemzet már eddig is „büszke” lehetett nagyétvágyú házelnökére, akinek esze ágában sincs a házasságkötés, egy rövid ideig tartó kivétellel ez alól eddig mentesült is. Nem elég tehát a családszeretetre utaló pártnév, miszerint „Család vagyunk” (Sme rodina), ha hiányzik belőle a példamutatás, az emberi érték. Boris Kollár a legfelső ház elnöke, második számú közjogi méltóságunk, emberileg viszont már régen lejáratta magát. Eljöhet most az az idő, hogy már politikailag is hasonlóan vélekedjenek róla az emberek…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »