Adófelajánlásokból vett speciális centrifugával gazdagodott a komáromi kórház

Adófelajánlásokból vett speciális centrifugával gazdagodott a komáromi kórház

A komáromi kórház hematológiai-transzfúziós osztálya bő két hete már olyan vérfeldolgozásra alkalmas speciális centrifugával is rendelkezik, amelybe egyidejűleg az önkéntes véradók életmentő vércseppeit tartalmazó 12-16 zsákot lehet elhelyezni. A közel 42 ezer eurós, korszerű műszerrel kapcsolatos érdekesség, hogy azt az Agel Alapítvány az intézmény alkalmazottainak 2 százalékos adó-felajánlásaiból vásárolta meg.

,,Az általunk február közepén megkapott speciális centrifugával a vérzsákokba tett vért dolgozzuk fel a hematológiai-transzfúziós osztályunkon. Az segíti a vérplazma vörösvérsejtektől (eritrocitáktól) való elkülönítését. Azt követően a vérplazmát automata préseken további feldolgozásnak vetjük alá. A műszer ráköthető a laboratóriumi információs rendszerre, és megvalósítható a másodlagos terméknek minősülő vérlemezkék (trombociták) nyerése is“ – magyarázta Szabó Katalin vezető laboráns.

Hírdetés

Azt is elárulta, hogy a berendezés vérzsák-kapacitása igény szerint változtatható, maximálisan biztonságos, energiatakarékos és a fő előnye az, hogy az érintés-vezérlésének és az „okos“ softwarének köszönhetően egyszerűen és kényelmesen kezelhető. Részét képezi egy elektronikus működési napló is. A centrifugába egyidejűleg 12-16 vérzsák helyezhető el, a memóriája pedig 120 programot tárol.

„Az Agel Alapítvány azoknak a pénzeszközöknek köszönhetően tud segíteni, amelyeket az Agel-csoporthoz tartozó egészségügyi intézmények alkalmazottainak 2 százalékos adó-felajánlásaiból gyűjt össze. A vér az általunk kezelt páciensek számára mással pótolhatatlan értéknek számít, s előfordul, hogy az esetleges hiánya miatt műtéteket kell leállítani, s arra a balesetek kapcsán is mindig szükség van. Leszögezhető, hogy vérre az onkológiai megbetegedésekkel küszködőknek és valamennyi életveszélyben levő páciensünknek nagy szüksége van. Az alapítványunktól gyakran éppen a rákbetegek és a balesetek áldozatai kérnek segítséget, s esetükben az elegendő vér sokszor életmentő lehet. Bár e speciális centirfuga megvásárlása aránylag nagy beruházásnak számít, ám az előnyei felbecsülhetetlenek“ – fűzte hozzá az elmondottakhoz Iveta Chreneková, az Agel Alapítvány kuratóriumának elnöke.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »