Megjelent az Új Ember 2024. május 5-i száma

Megjelent az Új Ember 2024. május 5-i száma

Az Új Ember idei 18. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

Lapunk címoldalán kezdődik beszámolónk a magyar nemzeti zarándoklatról, amelyet Ferenc pápa 2023. évi magyarországi apostoli látogatásának első évfordulóján – április 23–25. között – Rómában tartottak meg.

Az esemény csúcspontjaként április 25-én délelőtt a Szentatya fogadta a magyar zarándokokat a vatikáni VI. Pál teremben (a pápa beszédét a lap 2. oldalán közöljük.).

A három napos eseményen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás; Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke; Udvardy György veszprémi érsek, az MKPK elnökhelyettese; Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek; Ternyák Csaba egri érsek; Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita; az MKPK további tagjai; az állam részéről pedig Sulyok Tamás köztársasági elnök, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A pápával való találkozásról Erdő Péter bíboros, prímással és Veres András győri püspökkel, az MKPK elnökével készült interjút közlünk lapunk 3. oldalán, a nemzeti zarándoklat főbb eseményeiről a 7. oldalon számolunk be.

Anyák napja alkalmából beszélgetést olvashatnak Süvesgesné Rudan Margittal az Anyakulcs – Hogyan engedjük el lépésről lépésre a gyermekünket? című könyv szerzőjével. A könyvben az édesanyák iránymutatást kaphatnak azzal kapcsolatban, hogy mire érdemes törekedniük a gyermeknevelésben.

Hírdetés

Az örmények április 24-én világszerte megemlékeznek az Oszmán Birodalomban 1915-ben az örmények ellen elkövetett népirtás áldozatairól. Április 22-én Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának dísztermében Michael Hesemann Stephanus-díjas német történész tartott nagy érdeklődéssel kísért előadást A Vatikán és az örmény népirtás címmel. Az előadásról összefoglalót olvashatnak a lapban, a 11. oldalon.

A Mértékadó kulturális mellékletben arról adunk hírt, hogy az Etalon Film Kiadó és a Keresztény Filmes Misszió Alapítvány szervezésében május 3–5. között rendezik meg a Keresztény Film- és Könyvnapokat az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az immár kilencedik alkalommal sorra kerülő rendezvényről Dancsák Viktor hittanárral, a kulturális eseménysorozat szakmai vezetőjével beszélgetett Bodnár Dániel. A IX. Keresztény Film- és Könyvnapok részletes programja megtalálható az Uránia Nemzeti Filmszínház weboldalán.

Mészáros Ákos a Műterem rovatban a Magyar Nemzeti Galéria Modern idők – Magyar művészet a millennium és a második világháború között című (újrarendezett) kiállítását mutatja be és méltatja.

Mint írja: „a tárlat átfogó képet ad a bemutatott időszakról, a kiállítóterekben számos felirat, magyarázó szöveg segít elmélyedni a műtárgyak és alkotóik világában. A kurátorok és a művészettörténészek remek munkát végeztek.”

Paksa Balázs filmkritikusi, filmesztétikai meglátásai, filmtani elemzései ezúttal az autóversenyzős alkotások dramaturgiájára vonatkoznak. Ennek apropóját Bobby Moresco: Lamborghini – A férfi a legenda mögött (2022); Michael Mann: Ferrari (2023) és Stefano Mordini: Verseny a győzelemért (2024) című filmje adja.

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »