Kullancsveszélyre figyelmeztet a Közegészségügyi Hivatal

Kullancsveszélyre figyelmeztet a Közegészségügyi Hivatal

Kullancsveszélyre figyelmeztet a Közegészségügyi Hivatal Mészáros Richárd2024. 05. 01., sze – 19:45

A kullancsok főként szaporodási időszakukban, áprilisban és májusban aktívak. Gyakran fűben, alacsony bokrokban, tisztásokon, erdőszéleken vagy sűrű növényzetben bújnak meg – figyelmeztet a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ). Az embereknek azt tanácsolják, alaposan nézzék át testüket, miután a természetben tartózkodtak.

Hírdetés

„Ha kullancsot talál a testén, azt a lehető leghamarabb ki kell húzni. Míg legalább 24 óra kell ahhoz, hogy a Lyme-kórt okozó baktériumot átadja, addig a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás vírusa a csípéstől számított néhány órán belül átadható” – tették hozzá.

A hivatal azt ajánlja, a természetbe való tartózkodást követően az egész testünket vizsgáljuk át, különös figyelmet szentelve a hónaljnak, az ágyéknak, a térd alatti területeknek és a fej hajas részének. „A bőrhöz minél közelebb nyomott csipesszel távolítsuk el a rátapadt kullancsot. (…) Ne csepegtessünk rá olajat, mert akkor fuldokolni kezd, és az emésztett vért visszahányja. Próbáljuk meg eltávolítani a kullancs egész testét, beleértve a fejét is” – tanácsolják.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »