A szülőföldön való megmaradás kérdéseiről tanácskoztak a délvidéki Topolyán

A szülőföldön való megmaradás kérdéseiről tanácskoztak a délvidéki Topolyán

Az „Itthon, együtt, veletek” című konferenciának a délvidéki Topolya városa adott otthont szeptember 21-én, ahol a vajdasági politikum neves képviselői mellett részt vett Koncz Zsófia, Magyarország családokért felelős államtitkára és az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetésben vajdasági, kárpátaljai és felvidéki személyiségek fejtették ki gondolataikat a szülőföldön való megmaradás különböző tényezőiről.

Cservenák Kancsár Izabella (Fotó: KCSSZ és Fremond Árpád FB-oldala)

Cservenák Kancsár Izabella, a 3+ Nagycsaládosok Egyesületének elnöke a konferencia céljáról szólva elmondta, azért gyűltek össze a Kárpát-medence minden szegletéből, hogy közös értékeiket összefogják, a magyarságukat, a nemzeti identitásukat, történelmüket, a kultúra és a hagyomány szeretetét továbbadják egymásnak. Azért, hogy annak ápolása minden időkre megmaradjon és erőforrása legyen a hagyományos családmodellben gondolkodó közösségnek.

Szatmári Adrián, Topolya város polgármestere (Fotó: KCSSZ és Fremond Árpád FB-oldala)

Szatmári Adrián, Topolya város polgármestere a helyi családpolitikáról beszélt. Ugyanakkor kifejezésre juttatta megbecsülését a nagycsaládos résztvevőknek, hiszen közösségük egyik legfontosabb alappillérét, a családokat képviselték.

„Városunknak kiemelten fontos, hogy támogassuk mindazokat, akik a család erejét napról napra megélik és gyarapítják. Topolya vezetőiként feladatunknak érezzük, hogy minden eszközzel segítsük a nagycsaládosokat. A gyermekek boldogulása és jövőjük megalapozása a közös felelősségünk. Hiszünk abban, hogy az óvodák, iskolák megfelelő alapot nyújtanak gyermekeink számára ahhoz, hogy a legjobb lehetőségekkel induljanak el az életben.”

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke (Fotó: KCSSZ és Fremond Árpád FB-oldala)

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szólt arról, hogy a családpolitika az állam fejlettségének mércéje és Magyarország családtámogatási modellje nemzetközi példává vált, Szerbia is számos elemét beépítette jogrendjébe.

Kifejtette azt is, legyen szó helyi, tartományi vagy országos intézkedésekről, mind azt a célt szolgálja, hogy szülőföldön lehessen megmaradni, illetve fejlődni magyarként. Az óvodások támogatása, az iskolások támogatása, az ösztöndíjprogramok, a kollégiumok, a Prosperitati Alapítvány által nyújtott támogatási rendszer mind-mind ennek a kérdésnek a szolgálatában áll, ez pedig a populációs politika, a családpolitika. Az, aki a mai világban több gyermeket vállal, mindig sokat tesz a nemzetnek a megmaradásáért és a fejlődéséért, és szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, akik így élik a mindennapjaikat, hogy félreteszik a személyes ambíciókat, a karrierterveket és minden mást azért, hogy három-négy, vagy még több gyermeket tudjanak vállalni.

Pásztor Bálint, Koncz Zsófia, Fremond Árpád (Fotó: KCSSZ és Fremond Árpád FB-oldala)

Koncz Zsófia, Magyarország családokért felelős államtitkára elmondta, a Kárpát-medencében beszélgetni a magyar családokról, amely a nemzet jövőjét jelenti, kiemelkedő feladat.

Szólt arról is, hogy a konferencia előtt találkozott a fiatal önkéntesekkel, akik határon túlról és az anyaországból érkeztek, és megfogalmazták, szeretnének egy ifjúsági tagozatot kialakítani a KCSSZ-en belül.

Koncz Zsófia kiemelte, megtiszteltetés, hogy a családok jövőjéről Kárpát-medencei dimenzióban közösen tudnak gondolkodni a fiatalokkal. Hozzátette: az államtitkárság programjai segítik a határon túli magyarságot.  Ilyen a Köldökzsinór program, melynek mottója: minden magyar gyermek kincs. A program elemei az anyasági támogatás, a fiatalok életkezdési támogatása és a babakötvény.  2018-as bevezetése óta 2024. július 31-ig több mint 56 ezer külhoni magyar család részesült támogatásban.

Hírdetés

Működtetik az Erzsébet-táborokat, ahol 2017 és 2024 között több mint 17 ezer fő érkezett határon túlról. 2024-ben összesen 3400 fő.

Fremond Árpád és Márton Zsuzsanna (Fotó: KCSSZ és Fremond Árpád FB-oldala)

Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke előadásában bemutatta a Magyar Nemzeti Tanács oktatási és családsegítő programjait, mindazokat a támogatási formákat, amelyekkel végigkísérik a gyermekeket és a fiatalokat az óvodától a diploma megszerzéséig. A családok segítésével az MNT hosszútávon a szülőföldhöz való kötődést erősíti a vajdasági közösség tagjaiban.

Márton Zsuzsanna, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke arról beszélt, fontos a múlt tisztelete, emellett elengedhetetlen, hogy reménységgel tekinthessenek a jövőbe, hiszen a jövő alakítását nem bízhatjuk a véletlenre. 2023 tavaszán kidolgozott ifjúságnevelő programjuk célja az önkéntességre nevelés, a civil szervezetekben való feladatvállalásra való felkészítés, és ezáltal hosszú távon a fiatalok aktív állampolgárságra való nevelése volt.

„A konferencia címe, Itthon, veletek, együtt! számomra azt mutatja meg, hogy a Kárpát-medencében élő határon túli magyarság minden régióban otthon érezheti magát. Viszont az otthon érzéséhez véleményem szerint szükségszerű a gyermekek jelenléte. El kell mondjam azonban Önöknek, hogy a gyermekek vállalása mellett nagyon fontos a családoknak a tisztességes megélhetés biztosítása. Ehhez feltétlen szükséges a munkaerőpiacon való részvétel. Sok édesanyának a gyermekek elhelyezésének problémája miatt viszont nincs lehetősége visszatérni a munka világába.  Ezért a KCSSZ tagszervezeteinek vezetőivel fontos és támogatandó kezdeményezésnek tarjuk az olyan bölcsődehálózat kialakítását, amely a születés utáni hónapoktól segíti a gyerekek magyar intézményrendszerbe történő integrálását.”

***

Pódiumbeszélgetés

Az Itthon együtt, veletek című beszélgetés résztvevői voltak

Juhász Bálint politikus, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke (Fotó: KCSSZ és Fremond Árpád FB-oldala)

Juhász Bálint politikus, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke. Szöllősi Tibor atya Újvidéken született, teológiai tanulmányait Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végezte, 2010-ben, Szabadkán szentelték pappá. Doktorátusát Rómában szerezte. Hazatérése után Temerinre kapott kápláni kinevezést. Jurcsák Turcsányi Tímea vállalkozó, diplomás élelmiszeripari mérnök.  Családi vállalkozásként kisipari tésztagyártó üzemüket vezeti. Tarpai József, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének elnöke, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnökségi tagja, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola docense.

Hideghéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért társulás igazgatója, a Felvidék.ma hírportál kiadója (Fotó: KCSSZ és Fremond Árpád FB-oldala)

A beszélgetést Hideghéthy Andrea vezette, aki a felvidéki Szövetség a Közös Célokért társulás igazgatója, a Felvidék.ma hírportál kiadója.

A beszélgetés résztvevői egyaránt kifejezték, hogy mindannyian a szülőföldjükön élnek, s ha volt is lehetőségük arra, hogy máshol éljenek, ezzel nem éltek. Identitásuk és a szülőföldhöz való érzelmi ragaszkodásuk az oktatás után hazahívta, itthon tartotta őket.

Beszélgettek arról is, hogy a politikának, az egyháznak, az oktatásnak, a gazdasági élet szereplőinek, a civil szervezeteknek az feladatuk, hogy kapaszkodókat nyújtsanak a családok szülőföldön való boldogulásához. A fiatalok érzelmi nevelésébe építsék bele a szülőföld szeretetét, s ha máshová sodorja is az élet őket, a hazatérésre legyenek nyitott a szívük, lelkük, mert hazavárják őket akár Kárpátaljára, a Felvidékre, Délvidékre és Erdélybe is a családtámogatási, oktatási és a gazdasági programok.

A rendezvény megvalósulását a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Magyar Nemzeti Tanács, Topolya önkormányzata, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és több helybeli vállalkozó támogatta.

(A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének sajtóközleménye)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »