Iráni elnök: Izrael a gázai konfliktus kiszélesítésén dolgozik

Izrael a gázai fegyveres konfliktus kiszélesítésén dolgozik, ami olyan totális háborúval fenyegeti az egész térséget, amely nemcsak a Közel-Keletet, hanem az egész világot is bajba sodorhatja – jelentette ki egy New York-i sajtóbeszélgetésen az iráni elnök.

Maszúd Peszeskján, aki az ENSZ Közgyűlésének ülésszakára érkezett New Yorkba, azt mondta: "nem Irán, hanem a korábbi békeígéretei ellenére Izrael az, amely újabb és újabb gyilkosságokkal, köztük idős emberek, fiatalok, nők és gyerekek, valamint kórházak és egyéb infrastruktúra megsemmisítésével destabilizálja a régiót".

Hírdetés

Az iráni elnök kérdéssel válaszolt arra a kérdésre, hogy Irán tervez-e komoly katonai válaszlépéseket Izraellel szemben arra reagálva, hogy Izrael súlyos támadásokat hajtott végre a múlt hét közepe óta Libanonban: "Mindig arról beszélnek, hogy a Hezbollah rakétákkal támadott; de ki védené meg a mozgalmat, ha még ezt a minimumot sem tenné meg a saját érdekében?". Hozzátette, hogy "furcsa módon mindig Iránt tekintik destabilizáló tényezőnek ahelyett, hogy megvizsgálnák a konkrét helyzetet".

Peszeskján az ukrajnai háborúról szólva tagadta, hogy Irán fegyvereket szállítana Oroszországnak, és kijelentette, hogy Irán kész tárgyalni a Nyugattal és az Egyesült Államokkal az ukrajnai háborúról, valamint az állítólagos fegyverszállítás miatt ellene "alaptalanul" elrendelt gazdasági szankciókról. Kijelentését azzal támasztotta alá, hogy az Ukrajna elleni orosz támadást agressziónak minősítette, és hozzátette, hogy Irán kezdettől fogva elítélte azt. Teherán az ukrajnai háborút csak békés úton, párbeszéddel tartja lezárhatónak – mondta.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »