Pellegrini: Dankónak nincs felhatalmazása meghatározni a politika hangnemét

Pellegrini: Dankónak nincs felhatalmazása meghatározni a politika hangnemét

Pellegrini: Dankónak nincs felhatalmazása meghatározni a politika hangnemét Kulcsár Péter2024. 09. 23., h – 20:40

Andrej Dankónak, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökének nincs mandátuma arra, hogy meghatározza a szlovák politika hangnemét. Pártjának preferenciája egyike a legalacsonyabbaknak, mint ahogyan a pártelnök, Danko hitelessége is – mondta Peter Pellegrini köztársasági elnök a New York-ban, az ENSZ-ben tett látogatása során tartott sajtótájékoztatón. Az államfő az Andrej Danko és a Hlas politikusai közötti feszültségre reagálva mondta ezt.

„Nem igazán értem, mire készül az SNS elnöke, bár az világos, hogy személyes, gyerekes, valamilyen pozíció iránti vágyai késztetik arra, hogy személyes ambícióit az ország érdekei fölé helyezze. Szlovákia komoly konszolidáció előtt áll, amelyet csak akkor tud kezelni a kormány, ha egységes, és ha párbeszédet folytat” – mondta a köztársasági elnök.

Hírdetés

Pellegrini azt mondta, nem érti, mi a célja Andrej Dankónak. Nem tudja, az ország destabilizálását akarja-e elérni, esetleg más a célja. „Hogy kormányválságot és előrehozott választást akar-e, erre neki kell válaszolnia. Mert a tettei arra utalnak, azt akarja elérni, hogy nyugtalanság legyen az országban, és szétessen a koalíció” – hangsúlyozta.

Az államfő azt mondta, nagyra értékeli, hogy néhány ellenzéki párt elfogadta Robert Fico (Smer) kormányfő meghívását arra a találkozóra, amelyen a konszolidációról fognak tárgyalni.

Azután alakult ki vita a Hlas egyes politikusai és Danko között, hogy az SNS elnöke nyilvánosan bírálta koalíciós partnere, a Hlas egyes minisztereit. Dankónak nem tetszik egyebek között az a terv sem, hogy megszüntetnék a szülői nyugdíjat.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »