A szlovák külügy szerint az Orbán-kormány letett a határon túli földvásárlásokról

A szlovák külügy szerint az Orbán-kormány letett a határon túli földvásárlásokról

A szlovák sajtó tényként kezeli a hírt, hogy az Orbán-kormány hivatalosan is tájékoztatta a pozsonyi kabinetet arról, felfüggesztik a 400 millió euróból létrehozott földalap működését.  

Az aktuality.sk Ivan Korčok külügyminiszter informális megerősítésére hivatkozva azt írja, Orbán Viktor „engedett a nyomásnak”, így a magyar kormány letett a „szlovák mezőgazdasági területek” vásárlásáról. Korčok a lapnak úgy nyilatkozott, Szijjártó Péter tájékoztatta őt a döntésről, mely szerint a „szlovák fél panaszára való tekintettel” Budapest visszavonta a szomszédos országokban történő földvásárlásról szóló kormányhatározatát. 

Erről Korčok szerint Orbán Viktor kormányfő levélben is tájékoztatta szlovák kollégáját.

Emlékezhetünk, a múlt héten kisebb diplomáciai botrányt okozott, hogy egy udvariasságinak indult pozsonyi szlovák-magyar külügyminiszteri találkozón Ivan Korčok nehezményezte a magyar állam határon túli magyaroknak nyújtott segítségét. Akkor arról beszélt, mindkét állam érdeke, hogy ne a sajtóból értesüljenek a másik náluk kifejtett tevékenységéről.

Hírdetés

A TASR hírügynökségnek Korčok azt mondta, üdvözli a magyar kormány lépését, 

hiszen számos kérdést tisztázhatunk, egyúttal megerősítem, hogy a további konstruktív párbeszédet szorgalmazzuk a közös dolgainkat érintő többi ügyben is

Korčok nyilatkozataiban, bizonyára nagyon tudatosan, számos dolgot összemosott. A földvásárlás mellett a kassai magyar konzulátusnak otthont adó épület megvásárlása és felújítása, valamint az óvodafelújítási és templomfelújítási program lépéseit is nehezményezte. Hogy ez utóbbiakkal Korčoknak és a szlovák államnak mi baja van, azóta sem derült ki.

A 70%-ban magyar állami pénzből működő 400 milliós földvásárlási alap a magyar mezőgazdászoknak hivatott segíteni termőföldhöz jutni a környező országokban. Az alap működése a hírek szerint november közepén indult volna a külgazdasági minisztérium és az Eximbank égisze alatt.

A kormányhatározatokat gyűjtő Magyar Közlöny egyelőre nem írt a határozat visszavonásáról. A magyar kormány részéről sem érkezett hivatalos megerősítés.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »