Moszkvának kémkedett egy brit férfi

Moszkvának kémkedett egy brit férfi

Az orosz hírszerzés tevékenységéhez nyújtott segítség címén emeltek vádat csütörtökön egy brit férfi ellen.

Essex man charged with spying for Russia

Hírdetés

A lebukott kém – telegraph.co.uk

A Scotland Yard tájékoztatása szerint az illető a 64 éves Howard Michael Phillips, akit egy hete vettek őrizetbe Londonban.
   
A rendőrségi beszámoló megfogalmazása szerint az őrizetbe vételhez és a vádemeléshez „megelőző jellegű” vizsgálat vezetett, amelyet a Scotland Yard terrorizmusellenes parancsnoksága végzett a nemzetbiztonsági törvény harmadik cikkelyének megsértése gyanújával.
   
A törvény e cikkelye a hivatalos meghatározás szerint olyan magatartás esetén tesz lehetővé vádemelést, amelynek valószínűsíthető célja valamely külföldi hírszerző szolgálat tevékenységének érdemi elősegítése információk, tárgyak, szolgáltatások vagy pénzügyi haszonszerzést szolgáló eszközök közvetlen vagy közvetett átadásával.
   
A Scotland Yard csütörtöki ismertetése szerint a Phillips elleni vádemelést Oroszország javára végzett tevékenység gyanúja alapozta meg.
   
A tájékoztatás szerint a nyomozók több helyen házkutatásokat is tartottak.
   
A rendőrség hangsúlyozza, hogy az ügy nem kötődik olyan közelmúltbeli vádemelésekhez vagy vizsgálatokhoz, amelyekhez szintén a nemzetbiztonsági törvény megsértésének gyanúja vezetett.
   
Nemrégiben öt ember ellen emeltek vádat Nagy-Britanniában Oroszország javára megkísérelt ellenséges cselekedetek – köztük egy ukrán tulajdonú angliai kereskedelmi ingatlan felgyújtása – címén.
   

A minap a brit kormány kiutasította Oroszország londoni nagykövetségének védelmi attaséját, megvonta több orosz tulajdonú angliai ingatlan diplomáciai státusát és korlátozásokat vezetett be az orosz állampolgároknak adott diplomáciai vízumokra, felső határt szabva például az orosz diplomaták nagy-britanniai tartózkodási időtartamára.
   
Az orosz védelmi attasé kiutasítását a londoni külügyminisztérium tájékoztatása szerint az indokolta, hogy a diplomata az orosz katonai hírszerzés tagja volt.
   
E hét elején holtan találtak Angliában egy volt brit tengerészgyalogost, akit a kínai irányítású hongkongi hírszerzés javára végzett kémkedéssel vádoltak.
   
A vád szerint a 37 éves Matthew Trickett – aki a londoni belügyminisztérium bevándorlási részlegén dolgozott és korábban hat évig a brit királyi tengerészgyalogság katonája volt – Nagy-Britanniában tevékenykedő hongkongi ellenzéki aktivistákról gyűjtött információkat.
   
Halálának okát a rendőrség még vizsgálja.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »