A szlovák ipari teljesítmény 2021 márciusában

A szlovák ipari teljesítmény 2021 márciusában

Éves összevetésben az ipari termelés 2021 márciusában a negyedévvel nőtt, elsősorban az autóiparnak köszönhetően.

A közlekedési eszközök gyártása csaknem 60% -kal haladta meg a tavalyi termelési mennyiséget.

A tizenöt vizsgált iparág közül tizenháromnál éves növekedés volt tapasztalható, és közülük kilencnél jelentős, kétszámjegyű növekedést regisztráltak. A kivételes javulás egyrészt a gyenge tavalyi márciusi bázisnak tudható be, amikor az ipart már a koronavírus-járvány következményei sújtották, másrészt az idei harmadik hónapban a kereslet is gyorsan fellendült.

Az ipari termelés márciusban éves szinten 24,5% -kal nőtt. 2009 óta a szlovák ipar 20 százalékosnál nagyobb növekedést csak 2010 májusában ért el, amikor a Szlovákiában székhellyel rendelkező vállalatok kezdtek lábadozni az akkori pénzügyi világválság következményeiből.

Tavaly, márciusban az ipari termelés 19,6% -kal esett vissza, akkor növekedést az előző év azonos hónapjához képest a tizenötből csak három iparágban tapasztaltunk.

Az egyes iparágak közül, amelyek a legnagyobb mértékben hozzájárultak a termelés általános növekedéséhez, a legjelentősebb növekedést a szállítóeszköz-gyártás jegyezte. Felgyorsította a növekedési ütemet éves összehasonlításban a februári 1,6% -ról márciusi 58,5% -ra. Ebben az időszakban még a szlovák autógyártóknak sikerült elkerülni a gyártás jelentősebb, nem tervezett leállását a chipek hiánya miatt, ami sok globális gyártót érintett.

Hírdetés

A villamosenergia- és gázellátás 22,1% -os, valamint a gépgyártás 25,5% -os, az fémek gyártása 16,6% -os, az elektromos berendezések gyártása pedig 22,9% -os növekedéssel járult hozzá a termelés általános növekedéséhez A  koksz és kőolajtermékek 11,7%-os, a textil- és bőripar 1,7% -os csökkenést jegyzett. A 15 iparág közül  márciusban csak ennél a két ágazatnál esett vissza a teljesítmény éves összehasonlításban.

Mivel az előző márciussal meglehetősen zavaros időszak indult, és ilyen alacsony bázisról könnyű a javulás, ezért érdemes a márciust összehasonlítani az előző havi teljesítményhez.

A szezonális hatásokhoz való igazodás után az ipari termelés 2021 márciusában 0,5% -kal nőtt 2021 februárjához képest.

Az idei első negyedévben az ipari termelés éves szinten 6,5% -kal nőtt.

Ebből az ipari termelés 5,7% -kal, a villamos energia, a gáz, a gőz és a légkondicionálás ellátás 11,8% -kal, a bányászat és a kőfejtés 4,8% -kal nőtt.

A termelés általános növekedéséhez leginkább hozzájárult a közlekedési eszközök gyártása 9,8% -os, a villamos energia és a gáz 11,8% -os, a gépek gyártása 14,9% -os, az alapfémek gyártása 9,6% -os, a számítógépes termékek gyártása pedig 17,2% -os növekedése. A koksz és kőolajtermékek gyártása 14,2% -kal, a gumi- és műanyag termékek gyártása 3,4% -kal, a textil- és bőrgyártás 13,1% -kal, az egyéb gyártás 5,7% -kal csökkent az első negyedévben.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »