„A szentmise közös bemutatása ünnep” – Főesperességi találkozók a temesvári egyházmegyében

„A szentmise közös bemutatása ünnep” – Főesperességi találkozók a temesvári egyházmegyében

A Temesvári Római Katolikus Egyházmegye papjai ebben a hónapban is főesperesi találkozókon vesznek részt május 7-én, 8-án és 16-án, Pál József Csaba temesvári megyéspüspök jelenlétében. Az ülések témája: szentmise, elsőáldozás, szentségimádás; előadó: Dirschl Johann általános helynök, temesvár-belvárosi plébános.

Május 7-én a temesi főesperesség papjai a temesvári IX. számú római katolikus plébánián találkoztak, amelynek plébánosa Augustin Bărbuț lelkipásztor. A gyűlés 10 órakor szentmisével kezdődött, amelyet Pál József Csaba megyéspüspök celebrált a plébánia kápolnájában.

Mindig ünnep, amikor a szentmisét együtt celebrálhatjuk paptársainkkal – mondta bevezetőjében a főpásztor.

Homíliájában Constatin Rudolf Cocriș gátaljai plébános kiemelte: a legfontosabb parancsolat, amelyet Megváltónk, Jézus Krisztus adott nekünk, a következő: „Szeressétek egymást”. Nem azt mondta, hogy csak akkor szeressétek egymást, amikor fiatalok vagytok, vagy amikor egészségesek vagytok, vagy amikor nem vagytok idegesek, feszültek, ezért arra buzdított, hogy kérjük a hiteles szeretet ajándékát. „Ne feledkezzetek meg a következőkről: az Úr azt parancsolta nekünk, hogy szeressük egymást. A mások iránti szeretetnek feltétel nélkülinek és határtalannak kell lennie. A körülöttünk élők iránti szeretetünk mintája az, amelyet Istentől kapunk.”

A szentmise után Filip Dorin Gyula temesvári és dettai esperes, csáki plébános ismertette a nap programját.

Hírdetés

Előadásában Johann Dirschl általános helynök a szentmiséről, az elsőáldozásról és a szentségimádásról beszélt, továbbá idézett Tomka Ferenc Lelkipásztori teológia és új evangelizáció című kötetéből, amely a megyéspüspök jóvoltából néhány évvel ezelőtt román nyelven is megjelent.

A keresztény élet középpontjában, és ezért a katekétikai tevékenység középpontjában is a Krisztussal való közösség áll. A szentmisén való aktív részvétel első feltétele az eucharisztikus misztériumban való lelki részvétel. A liturgiába való integrálódás egyik elsődleges forrása a misztériumok és jelek által közvetített üzenet felfedezése. Ha a lelkipásztor szeretné elősegíteni az aktív részvételt, annak egyik módja az, hogy kiválaszt egy gondolatot, egy témát, egy jelet a liturgiából, és felkéri a jelenlévőket, hogy az adott nap liturgiájában az váljon eszközzé, hogy rajta keresztül közelebb kerüljenek a húsvéti misztériumhoz – hangsúlyozta az előadó, aki a továbbiakban több praktikus megoldást is megosztott a jelenlévőkkel.

Május 8-án, szerdán a marosi főesperesség papjait az arad-ségai plébánia látta vendégül. A találkozó 10 órakor kezdődött. A hegyvidéki főesperesség lelkipásztorai május 16-án, csütörtökön találkoznak.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »