A NAÜ fokozza az ellenőrzéseket az iráni nukleáris létesítményekben

A NAÜ fokozza az ellenőrzéseket az iráni nukleáris létesítményekben

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) fokozza az ellenőrzéseket az iráni Natanzi atomlétesítményben, miután Teherán úgy döntött, hogy megkezdi a 20 százalékosra dúsított uránium betáplálását az urándúsító centrifugákba.

Erről a Reuters hírügynökség számolt be hétfőn a NAÜ bizalmas jelentésére hivatkozva, amelyet a szervezet kormányzótanácsának tagállamai számára készített.

A NAÜ úgy döntött, hogy növeli az Iránban végzett ellenőrzések gyakoriságát – közölte a szervezet -, miközben Teherán úgy döntött, hogy bővíti natanzi üzemében azoknak a centrifugáknak a használatát, amelyek 20 százalékosra dúsítják az urániumot. Irán korábban arról értesítette a NAÜ-t, hogy ideiglenesen további centrifugákat töltött fel legfeljebb 20 százalékos dúsított uránnal.

Irán a 2015-ös atomalku értelmében az urándúsítás során nem haladhatja meg a 3,67 százalékos szintet. Teherán ugyanakkor tavaly 4,5 százalékos dúsítottságú uránt állított elő. Továbbra is dúsít azonban uránt 60 százalékos szintre, vagyis a bécsi egyezmény által engedélyezett 3,67 százalékosnál jóval magasabb fokra, valamint rendelkezik 20 százalékra dúsított uránnal is.

Hírdetés

A NAÜ korábban egy, a tagállamok számára készített jelentésében azt írta, hogy Irán már szinte fegyverképes szintre, 60 százalékra fokozta az urándúsítás mértékét. A beszámoló szerint Irán eddig mindössze egy 164 darab, IR-6 típusú centrifugából álló kaszkádot használt a 60 százalékos urándúsításra natanzi nukleáris létesítményében, mostanra azonban üzembe helyezett egy másik kaszkádot is, benne 153 darab IR-4-es típusú centrifugával.

Bár a nukleáris fegyverek előállításához 90 százalékos tisztaságú uránra van szükség, de ez megfelelő eszközökkel viszonylag gyorsan előállítható a 60 százalékos dúsítottságú anyagból.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »