A megújult család egyik topmodellje – KÉPEKKEL

A megújult család egyik topmodellje – KÉPEKKEL

A spanyol márka középső szabadidőse nemrég frissült, aminek köszönhetően első blikkre most akár a nagyobb testvér Tarraco is kinézhető belőle. Megújult a motorkínálata is, kapott egy új szereltségi szintet (XPerience), amely a harmadik a rendelkezésre álló, összesen 22 típust tartalmazó 4 közül. Felette már csak a luxust és a sportosságot ötvöző FR család áll, amelynek egyik legattraktívabb tagját a közelmúltban kaptuk meg tesztelésre.

Alaktan

A karosszéria pengeéles bordái maradtak,

a maszk viszont megnőtt és új mintázatot kapott, de sajnos immár az FR embléma nélkül.

Alatta is több a fekete műanyag betét, csakúgy, mint a ködfényszórók környékén. Pont ezek azok a módosítások, amelyek a Tarracóval teszik hasonlatossá az autót. Ja, és még egy fontos dolog: a fényszórók immár 100%os LED-technikával működnek, nemcsak itt, hanem az alacsonyabb szereltségi szinteken is. Hátul „kéziratossá” vált a típusnév, valamivel keskenyebbé a lámpák, és szintén fekete bakelit alvázvédő betét váltotta fel az eddigi mattezüst lemezt. Ezzel együtt itt vitathatatlanul a kipufogók átszabása a leglátványosabb: az egy oldalon kivezetett kerek csövek helyett most két hatalmas romboid díszlik a karosszéria sarkaiban.

A vizuális különbség imponáló az új verzió javára! Végezetül itt ejtsünk szót arról is, hogy az autó hosszúsága, ha nem is sokat, de megnőtt az elődhöz képest (+18 mm), míg a szélessége és magassága változatlan maradt.

Belvilág 

Itt elsőként az elődénél sokkal többet tudó infotainment rendszerről kell szólnunk. Gyakorlatilag mindent tartalmaz, amit az autóipar eddig ebben a műfajban feltalált. A komplex vezetéstámogatás (sávtartó automatika, tolatókamera, táblafelismerés, utánfutó-stabilizátor, hátsó keresztirányú forgalom figyelése, aktív parkolósegéd stb.) ezen a szinten magától értetődő, de a legtöbb már az olcsóbb verzióknál is.

Hírdetés

A legértékesebb újítás azonban kétségtelenül a hangvezérlés, amellyel pl. néhány másodperc alatt megoldható egy úticél beprogramozása.

Hasonló a helyzet a komplex telefonkiszolgálással is. A különböző funkciók és szolgáltatások a SEAT Digital Cockpit nevű, 10,5 hüvelykes műszerfalon, illetve a tesztautónkban 9,2 colos központi képernyőn jeleníthetők meg, tűéles grafikával, lásd a megfelelő ábrákat. Ami pedig a prózaibb dolgokat illeti: jobb minőségű anyagok, amerre csak nézünk, attraktív mintázatú ülések, elöl kiváló testtartással, bár elektromos beállításukat ezen a szinten már elvártuk volna. Az utasok élettere a kategória jobb átlaga, leginkább a testvérmodell Karoqéhoz hasonlítható. A fronthajtású verzióknál 510 literes kofferből itt 25 litert lefarag a 4×4-es technika, és bővítésekor nem úszható meg a fenékküszöb.

Az országúton

A frissített Ateca 3 benzin- és 2 dízelmotorral kapható; ezek mindegyike korszerűsítésen esett át. Teljesítményük 110-től 190 lóerőig terjed, de a legerősebb, 190 lovas benzines csak az FR család kiváltsága, összkerékhajtással és hétgangos DSG váltóval kombinálva. Ehhez jön még a SEAT Drive Profile nevű beállítási csomag, amellyel a kormányzást, a gázreakciót és a váltó működését szabhatjuk személyre. Mi több, még külön menetmód-választó is van az autóban:

a középkonzolra telepített forgótárcsával összesen ötféle gyári, plusz egy individuális üzemmód közül választhatunk, lásd ismét a megfelelő ábrát.

A szabadidő-autók kategóriájában mindez egészen elképesztő variációs lehetőségeket kínál a sofőr számára! A 190 lovas benzines turbómotor által nyújtott menetdinamikát jól illusztrálják a megfelelő adatok (végsebesség 214 km/óra, százas sprint 7,1 másodperc). Mindez összkerekes technikával és magas építésű karosszériával. A 8,3-as tesztfogyasztás minősítésében szintén ebből kell kiindulni, kiegészítve azzal, hogy gyakori határjárással jött össze…

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »