A Magyar Állami Népi Együttes is fellép a Méra Világzenei Csűrfesztiválon

A Magyar Állami Népi Együttes is fellép az augusztus 3-6. között a Kolozsvár melletti Mérán tartandó Méra Világzenei Csűrfesztiválon, ahol három kontinens zenéjét ismerhetik meg a résztvevők – közölték az MTI-vel a szervezők.

Hírdetés

A fesztiválnak otthont adó kalotaszegi település különösen értékes népművészeti hagyományokkal rendelkezik, ezért a rendezvényen külön napot szánnak a népzene és néptánc legjobbjainak. A Magyar Állami Népi Együttes Az örök Kalotaszeg című műsorát mutatja be az erdélyi falu színpaddá alakított csűrjében pénteken este.
   
Pénteken a hagyományos szlovák népzenével is ismerkedhet a közönség a Nogaband fellépésén, míg Tcha Limberger belga prímás a Kalotaszeg Trióval a magyar, román és cigány kultúrából merítő repertoárral érkezik Mérára – ismertették a szervezők.
   
Visszatérő meghívottjaik is vannak, a magyar cigány zenét játszó Parno Graszt csütörtökön lép fel a csűrszínpadon. Az erdélyi rézfúvós Fanfara Transilvania sem először áll a kalotaszegi közönség elé és a tradicionális délszláv dallamokra építő Söndörgő is visszatér.
   
A mérai csűrfesztivál idei világzenei térképe Dél-Amerikától Ukrajnáig terjed. Különlegesnek ígérkezik szombaton a dél-amerikai Unicumbia zenekar koncertje, melynek tagjai Mexikóból, Chiléből és Kolumbiából érkeznek. Fellép továbbá az ukrajnai Hudaki Village Band kilenctagú együttes – írták a szervezők.
   
Zoë Aqua amerikai hegedűművész és zenekara a klezmert és az erdélyi népzenét ötvözi, az Arundo párosa spanyol-gitárkísérettel szólaltat meg kevésbé ismert magyar népdalokat. Fellép még az ír-brit Houlihan trió, az etno a capella műfajt játszó Dalinda, a klezmer és gengszterfolk dalokat előadó ukrán Kommuna Lux, valamint az Antonio Projekt.
   
A csűrszínpadon látható előadások és koncertek mellett Méra és a környék zenészdinasztiáinak hagyományőrző zenészei is évről évre kiemelt helyet kapnak a programban. A pénteki bemutatkozó mellett az esti táncházban első kézből ismerhetik meg tőlük a résztvevők a kalotaszegi népzenét.
   
A szervezők napközben is számos kulturális és szórakoztató programmal készülnek. A rendezvénynek otthont adó Szarka-telket idén Boros Gábor mérai fotói díszítik, a Bivalystúdióban híres kalotaszegi zenészekről mutatnak be dokumentumfilmeket, a református templomban néprajzi előadásokat, koncerteket tartanak.
   
Délutáni népdal-, valamint néptáncoktatást tartanak, melyen a legszebb kalotaszegi dalokat és a táncok alaplépéseit tanulhatják meg a résztvevők. A gyerekeket játékos népdal- és néptánctanulással, kézműves foglalkozással, mesefoglalkozással, mesemondással várják.
   
A gasztronómia iránt érdeklődők számára naponta kalotaszegi kóstolót tartanak a mérai Bivalymúzeum udvarán, ahol helyi termelőktől származó ínyencségeket ízlelhetnek.
   
Az egész hétvégén zajló programokra Kolozsváról is indulnak fesztiváljáratok. Részletek a www.meraworldmusic.com honlapon találhatók.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »