A magánszemélyek és az önkormányzatok számára is elindították az árvíz utáni humanitárius segélynyújtást

A magánszemélyek és az önkormányzatok számára is elindították az árvíz utáni humanitárius segélynyújtást

A Szlovák Köztársaság Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztériuma csütörtökön elindította a humanitárius segélynyújtást az árvíz után. A magánszemélyek legfeljebb 1500 eurós támogatást kaphatnak, amelyet ismételten igényelhetnek majd. Az önkormányzatok is pályázhatnak 15 000 euróig. Erről Erik Tomáš (Hlas-SD) tárcavezető tájékoztatott csütörtöki stomfai sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy munkanélküliek is segítik majd a háztartásokat és az önkormányzatokat az árvíz utáni kárelhárításban.

„A munkaügyi minisztérium elindítja az ígért humanitárius segélynyújtást az árvizek által sújtott polgárok számára. Humanitárius segítségnyújtásunk kétszintű lesz. Az első a polgároknak, illetve a városoknak és a falvaknak nyújtott pénzügyi segítség lesz a pusztító árvíz után” – mondta Tomáš.

Hozzátette: a pénzforrást minden árvíz sújtotta háztartás az alapvető életszükségletek biztosításához szükséges eszközök – fűtőbojler, vízmelegítő berendezés, tűzhely, mosógép – javítására vagy vásárlására fordíthatja, de akár a lakásállomány helyreállítására is, amennyiben a lakást vagy a családi házat természeti katasztrófa rongálta meg.

Az önkormányzatok is igényelhetnek támogatást. A feltétel az, hogy a pénzből a természeti katasztrófa által érintett embereket segítsék, biztosítva számukra a szükséges anyagokat a házuk megjavítására.

Hírdetés

Tomáš elmondta, hogy a munkaügyi tárca a munkaügyi hivatalok munkatársait küldte ki az árvíz által sújtott területekre, például Stomfára, Malackára és Csacára, hogy segítsék az embereket a kérelmek kitöltésében.

A humanitárius segítségnyújtás második szintjén a tárcavezető munkanélkülieket kíván bevonni az érintett területeken az árvizek kárainak és következményeinek felszámolására irányuló projektbe.

„450 munkanélküli áll készen, akik az érintett régiókban, legyen az Kiszuca, Miava vagy Erdőhát, segíteni fognak, és a munkaügyi minisztérium jutalmat biztosít nekik a létminimum összegének nagyságában, ami jelenleg 274 euró. Mindemellett a tárca a városoknak és az önkormányzatoknak havi 94 eurót biztosít minden egyes munkanélküli után munkaeszköz vagy munkaruha megvásárlására” – zárta Tomáš.

A programot a munkaügyi tárca indítja három hónapra, és szükség esetén meghosszabbítható.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »