A lex merénylet megvétózását kéri az államfőtől a KDH

A lex merénylet megvétózását kéri az államfőtől a KDH

A lex merénylet megvétózását kéri Peter Pellegrini államfőtől az ellenzéki KDH, mert a mozgalom szerint a törvény alapjogokat sért, például a szólásszabadságot és a gyülekezési jogot – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Lenka Kovár szóvivő. Ha az államfő mégis aláírja, a KDH az Alkotmánybírósághoz fordul.

„A lex merénylet nem a közjogi méltóságok és az emberek biztonságával foglalkozik, kezdettől fogva figyelmeztetünk, hogy a törvényt összecsapták, az előkészítését nem előzte meg szakmai egyeztetés. A kormánynak először a merénylet összes körülményét kellett volna kielemeznie a szakértőkkel, ez alapján konkrét intézkedésekkel előállni, és utána elkészíteni a merényletre reagáló törvénytervezetet” – jelentette ki Milan Majerský, a KDH elnöke.

Az államfőtől vétót kér. „A döntése majd megmutatja, hogy valóban pártok feletti államfő-e, ahogy azt hangoztatta” – tette hozzá Majerský.

***

A lex merénylet semmilyen módon nem korlátozza a gyülekezési jogot, ellenkezőleg, biztonságosabbá teszi a megvalósulását – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Tibor Gašpar (Smer-SD).

„A lex merénylettel bevezetett változások semmiben nem sértik az emberi és a politikai jogokat” – hangsúlyozta Gašpar. Hozzátette, a Smer-SD-nek és koalíciós partnereinek sosem állt szándékában korlátozni a gyülekezési jogot, de e jog gyakorlása során különféle konfliktusos helyzetek keletkezhetnek.

Hírdetés

Hozzátette, hogy a törvénycsomag célja a helyzet lecsillapítása a Robert Fico (Smer-SD) kormányfő elleni merénylet után, illetve az ilyen rendkívüli esetek megelőzése.

Azt is megerősítette, hogy őszre újabb törvénycsomagot készítenek elő, és azt szabályos törvényalkotási folyamat keretében akarják elfogadni.

***

A „fejeseknek járó” életjáradék bevezetésére használta ki a kormánykoalíció a Robert Fico (Smer-SD) kormányfő elleni merényletet, és egyúttal korlátozta az állampolgárok gyülekezéshez fűződő alkotmányos alapjogát – jelentette ki Veronika Remišová, a Slovensko, Za ľudí, KÚ-frakció képviselője. Szerinte a törvény alkotmánysértő, emellett sérti az emberi jogokat és összeegyeztethetetlen az Emberi Jogok Európai Bíróságának joggyakorlatával.

„Ez nem lex merénylet, hiszen alig foglalkozik a hasonló esetek megelőzésével. Ez a fejeseknek adott életjáradék-törvény, és sok millió eurójába kerül az adófizetőknek” – mondta Remišová.

A Slovensko szerint a legdurvább cinizmus a törvény elfogadása, a közösségi hálón azt írta, életjáradékkal nem lehet növelni a biztonságot.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »