A Lengyel Püspöki Konferencia elnöke: „Az agresszor több tette a népirtás jegyeit viseli magán”

A Lengyel Püspöki Konferencia elnöke: „Az agresszor több tette a népirtás jegyeit viseli magán”

A lengyelországi látogatáson tartózkodó I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka március 29-én találkozott Stanisław Gądecki poznańi érsekkel, a Lengyel Püspöki Konferencia elnökével Varsóban, a testület székházában. Gądecki érsek beszédében hangsúlyozta: „A mi fegyverünk az isteni irgalmasság végtelen erejébe vetett hit és az ebből fakadó bizalomteli imádság a békéért.”

Ezért hívom és esedezve kérem az Egyházak és vallási közösségek minden vezetőjét és minden jóakaratú embert: legyünk szolidárisak a buzgó imádságban, hogy szűnjön meg ez a háború, és minden más háború – mondta a Lengyel Püspöki Konferencia elnöke, Stanisław Gądecki érsek az I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka jelenlétében elhangzott beszédében.

A püspöki konferencia elnöke emlékeztetett, hogy február 24-én az egész világot megrázta az Oroszországi Föderáció által Ukrajna ellen indított háború híre.

„A féktelen hatalomvágy, valamint az emberi élet és az emberi méltóság iránti tisztelet hiánya ismét felélesztette a múlt pusztító démonait. Ártatlan emberek halnak meg, a túlélők pedig elvesztették a tetőt a fejük fölül, nemzedékek munkájának gyümölcsét, mindenekelőtt azonban a biztonságérzetüket” – jegyezte meg a lengyel főpásztor.

Gądecki érsek kiemelte, hogy az ukrán nép különösen közel áll a keresztényekhez. „Keresztényekként nem nézhetjük tétlenül pusztulását. Az egyházak tudatosan lemondanak a katonai fegyverek alkalmazásáról.

Hírdetés

Ezért imádkozunk, hogy az Úr formálja át az agresszorok gondolkozását és lelkületét” – hangsúlyozta.

„Legyen ez a mai imádságunk Ukrajna és az egész világ békéjéért a szenvedő ukrán néppel való ökumenikus lelki szolidaritásunk jele. Nyissa meg szívünket, hogy készségesen segítsünk a menekülteknek, minden károsultnak és mindazoknak, akik támogatásunkra szorulnak. Keltse fel bennünk a megbocsátás lelkét a gyilkosokkal szemben” – folytatta beszédét a püspöki konferencia elnöke.

Gądecki érsek továbbá megköszönte a Katolikus Egyház papjainak, az Istennek szentelt személyeknek és a világi híveknek az Ukrajnából érkezett menekülteknek nyújtott minden segítségüket.

Fordította: Koncz Éva

Forrás és fotó: Episkopat.pl

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »