A legjobb megoldások gyomorégésre

A legjobb megoldások gyomorégésre

A refluxbetegség egyik leggyakoribb tünete illetve velejárója a kellemetlen gyomorégés, amely általában égő, kellemetlen érzéssel jár a mellkasban. Ilyenkor a gyomortartalom illetve a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe, ez okozz a rossz érzést. Bizonyos életmódbeli változtatásokkal gyógyszerek és savlekötők szedése nélkül is enyhíthetjük ez a tünetet.

A csokoládé, a rántott, olajban sült ételek, az alkohol és a borsmenta mind olyasmi, ami kiválthat gyomorégést. A menta és a csoki ellazítja a nyelőcső izmait, a többit pedig nehéz megemészteni, és minél tovább van egy étel a gyomorban, annál nagyobb az esély a refuxra – írja a Házipatika.com.

Hírdetés

A súlyfelesleggel küzdő emberek körében háromszor olyan gyakran fordul elő reflux, mint a normál testsúlyúaknál, a fogyás pedig akár 40 százalékkal is csökkentheti a refluxbetegség kialakulásának esélyét, illetve javíthat a már meglévő tüneteken. Szakértők szerint ennek az az oka, hogy a fogyással kisebb lesz a gyomortájékra nehezedő nyomás.

Több tanulmány szerint is segíthet a rágózás, ha refluxosak vagyunk, mivel fokozza a nyáltermelést, a nyál pedig segít semlegesíteni a gyomorsavat. Arra viszont figyeljünk, hogy cukormentes rágót válasszunk, illetve olyat, amiben nincsen borsmenta.

Ez a pozíció megakadályozza, hogy a gyomortartalom visszaáramoljon a nyelőcsőbe, így elejét vehetjük a reflux miatti álmatlan éjszakáknak. Emellett fontos, hogy lefekvés előtt két-három órával már ne nagyon együnk semmit. Jó megoldás lehet még az is, ha a bal oldalunkon alszunk: tanulmányok szerint ez segíti az emésztést.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »