A KDH és a PS elfogadta Fico meghívását, az SaS nem

A KDH és a PS elfogadta Fico meghívását, az SaS nem

Az ellenzéki KDH és a Progresívne Slovensko (PS) elfogadta Robert Fico (Smer-SD) kormányfő meghívását, hogy vitassák meg az államháztartás konszolidálását, az SaS viszont elutasította. A kormányfő kedden (szeptember 24.) 9.30-ra hívta meg a PS-t, az SaS-t és a KDH-t a kormányhivatalba.

„A KDH elfogadja a kormányfő meghívását. Ismertetjük vele a már korábban is bemutatott javaslatainkat a konszolidációval kapcsolatban, hogy a lakosság a lehető legkisebb mértékben érezze meg a hatásait” – jelentette ki Lenka Kovár, a KDH szóvivője.

„A találkozón személyesen ismétlem meg a kormányfőhöz korábban intézett felhívást, hogy tartsa be a választóknak tett ígéreteit. Az államnak saját magán kellene kezdenie a takarékoskodást, nem azzal, hogy minden családnak még ezer euróval többet vesz ki a zsebéből” – jelentette ki Michal Šimečka, a PS elnöke.

Hírdetés

Hozzátette, Ficonak hónapjai voltak arra, hogy egy értékelhető konszolidációs csomagot állítson összeg. „De csak a bosszúval és a saját maguknak nyújtott juttatásokkal foglalkoztak. Most vérre menő vita van a kormánypártok között a Fico miatt bekövetkező drágulásokról, ő pedig azzal akarja ezt leplezni, hogy tárgyalni hívja az ellenzéket. Óriási tévedés, ha azt hiszi, hogy ezzel elterelheti a figyelmet a drágulásról és az eddigi alighanem legnagyobb adóemelésről” – szögezte le a PS elnöke.

Az SaS szerint teljes mértékben Ficot terheli a felelősség a várható drágulásért és adóemelésért. „Alibizmus a kormányfőtől, hogy találkozóra hívja az ellenzéket, amikor a kormány már jóváhagyta a konszolidációs csomagot és milliárdos kiadásokat fogadott el, legyen szó a saját fizetéseikről, vagy új minisztérium létrehozásáról. Ebben a képmutatásban nem veszünk részt” – jelentette ki Branislav Gröhling, az SaS elnöke. A konszolidációs csomagról a parlamentben mondják el a véleményüket.

A Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia koalíció nem kapott meghívót, Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke szerint ez érthető. „Fico tudja, hogy az első, amit követelnénk, az az, hogy törölje az élete végéig járó kormányfői életjáradékát és a személyi testőrségét, és csökkentse a miniszterek fizetését” – jelentette ki Remišová.

TASR


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »