A fűtési szezonban is maradnak a rezsicsökkentett lakossági gázárak – a nap hírei

A fűtési szezonban is maradnak a rezsicsökkentett lakossági gázárak – a nap hírei

Magyarország energiabiztonságáról is egyeztet katari és török kollégájával a külgazdasági és külügyminiszter. A klímaváltozás megduplázza a közép-európaihoz hasonló áradások esélyét egy nemzetközi tanulmány szerint. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

A hamarosan kezdődő fűtési szezonban is maradnak a rezsicsökkentett lakossági gázárak – közölte az Energiaügyi Minisztérium. Hozzátették: október elsejétől a tíz éve változatlan díjakat fizetik a távhővel fűtött lakásokban élők is. A rendelettervezet 2024. negyedik negyedévére rögzíti az egyetemes szolgáltatók részére vételre felajánlott földgáz árát és mennyiségét.

Magyarország energiabiztonságáról is egyeztet katari és török kollégájával a külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban. Szijjártó Péter hangsúlyozta: Törökország már most, Katar pedig a jövőben játszhat fontos szerepet a magyar energiaellátás biztonságában. Katar sikeresen közvetített a Hamász magyar túszainak szabadon bocsátása érdekében is, de még egy magyar állampolgárságú személy van a túszok között, aki a miniszter értesülései szerint életben van.

Lefelé módosította az idei GDP növekedési előrejelzését a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az idei évre 1-1,8 százalékra rontotta a mutatót az eddigi 2-3 százalék közötti sávról. A jegybank szerint a mezőgazdaság és az ipar gyengén teljesít idén. Az MNB 3,5-3,9 százalékra javította idei inflációs prognózisát a júniusban várt 3-4,5 százalékos sávról.

Jövőre nemcsak az autópálya matricák drágulnak, hanem a pótdíjak és a különbözeti pótdíjak is nőnek – írja a Portfolio. Az alap pótdíj 60 napon belüli fizetés esetén 26 640 forint lesz. Az emelt pótdíj 91 780 forintra, a különbözeti pótdíj 14 900 forintra emelkedik.

Az építőipari vállalkozások mintegy 60 százalékának csökkent az árbevétele az első félévben éves összevetésben az ÉVOSZ felmérése szerint. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége 400 vállalkozást kérdezett meg piaci helyzetének értékeléséről és várakozásairól.

Gyorsított ágazati vizsgálatokat indít a GVH az egyajánlatos közbeszerzések okainak feltárására. Elsőként az orvosi képalkotó diagnosztikai berendezések piacát vizsgálja a versenyhatóság. A következő hónapokban további piacokon indul majd gyorsított ágazati vizsgálat.

Pártelnöki és EP képviselői munkájával indokolta a közmédiának Magyar Péter, hogy nem ül be a Fővárosi Közgyűlésbe. A Tisza párt elnöke elmondta, 10 képviselőjük lesz az októbertől megalakuló új Fővárosi Közgyűlésben. Eközben a legfőbb ügyész Magyar Péter európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta lopás gyanúja miatt. A Tisza párt elnöke egy klubban őt videózó férfitől elvette a mobiltelefont, majd a Dunába dobta.

Hírdetés

Több ellenzéki párt is bírálta, és menesztené pozíciójából Orbán Balázst a Mandinernek adott interjúban tett nyilatkozata után. A miniszterelnök politikai igazgatója az ukrajnai háború kapcsán arról beszélt, hogy ’56-ból tanulva Magyarország nem védekezett volna egy orosz katonai agresszió ellen.

Olajszennyezés történt Kiskunmajsánál, a Mol vezetéke sérült meg, de megkezdték a helyreállítást. A város fürdőjének vízelvezető csatornájába ömlött nyers kőolaj, ami kipusztította a csatornában az állatvilágot, a növényzetet, továbbá mérgezi a talajt.

A vízmegtartó beruházások megkezdését sürgeti az MSZP. Az ellenzéki párt alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy nyaranta az aszály egyre nagyobb termőterületeket tesz tönkre, és már az élővilágot is veszélyezteti. Eközben a vízügy megkezdte a kezelésében lévő állami tározók, holtágak, mellékág-rendszerek, csatornák feltöltését, mert az apadás miatt az már nem veszélyezteti az árvízi biztonságot.

A klímaváltozás megduplázza a közép-európaihoz hasonló áradások esélyét egy nemzetközi tanulmány szerint. A tudóscsoport arra szólította fel a politikai döntéshozókat, hogy tegyenek lépéseket a globális felmelegedés megállítására.

A gazdák versenyképességének és a régió élelmezésbiztonságának védelme érdekében kell fellépni az unióban az agrárminiszter szerint. Nagy István a V4-ek és Bulgária, valamint Románia agrárminisztereinek poznani találkozóján beszélt erről.

Az Ukrajnának szánt biztonsági támogatás növelésére adott utasítást az amerikai elnök. Ezzel egy időben az amerikai külügyminisztérium új katonai csomagot jelentett be 375 millió dollár értékben az ukrán haderő számára.

A barátságtalan országoknak szánt jelzésnek nevezte Oroszország nukleáris doktrínájának módosítását az elnöki szóvivő. Dmitrij Peszkov későbbre ígérte annak bejelentését, hogy mely országokra terjed ki az orosz nukleáris elrettentés. Eközben a szóvivő beszélt arról is, hogy nem ukrán szélsőségesek robbantották fel az Északi Áramlat csővezetékeit, ez jelentős államok részvételével történt, de konkrétumokat nem árult el.

Cáfolta a libanoni tűzszünetről szóló híreket az izraeli miniszterelnök. Benjámin Netanjahu közölte, arra utasította az izraeli hadsereget, hogy teljes erővel folytassa a harcot Libanonban, a Gázai övezetben pedig a háború összes céljának eléréséig folytatódik a művelet.

A Palesztin Nemzeti Hatóságnak kellene átvennie a teljes joghatóságot a Gázai övezet felett. Erről beszélt az ENSZ Közgyűlésén a palesztin elnök, aki szerint mielőbb véget kell vetni az őrületnek. Mahmúd Abbász elmondta, a háborút követő elképzeléseik magukban foglalják a térség megnyitását a humanitárius segélyezés előtt, az izraeli csapatok teljes kivonását a part menti palesztin régióból, valamint a menekültek visszatérését otthonukba.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »