A fogyasztási hitelek szintjén is a legdrágábbak közé tartozunk

A fogyasztási hitelek szintjén is a legdrágábbak közé tartozunk

Jelentős különbségek mutatkoznak a szlovákiai fogyasztási hitelek kamatlábai közt, így akár több tíz eurót is megtakaríthatunk, ugyanis a hazai kamatok az egyik legdrágábbak az unióban.

Az elmúlt év utolsó előtti hónapjában átlagosan 9,66 százalékos kamat mellett adtak el fogyasztási hiteleket a bankok Szlovákiában. Csak a görög, észt és lett bankok ügyfelei jutottak drágábban forrásokhoz.

Az első említett államban 11,60 százalék, a másodikban 13,14 százalék, a harmadikban 13,95 százalék volt az átlag. A fogyasztási hitelek Máltán a legolcsóbbak. A pénzügyi házak átlagosan 1,83 százalékos kamattal hiteleznek a kis sziget lakóinak. Ezek valóban rendkívül olcsó hitelek. A többi európai ország lakosainak többsége még a jelzáloghiteleknél sem rendelkezik ilyen kedvező kamattal.

A szlovák bankok ügyfeleinek jelentős része egy-öt éven belül törleszti a fogyasztási hitelt. A Szlovák Nemzeti Bank ebben a sávban figyeli a kamatokat, és szerintük 2023 novemberében 11,05 százalék volt az átlagos kamat. Ez a legmagasabb érték az elmúlt hét évben.

Hírdetés

A szlovák bankokra jellemző, hogy igyekeznek minél több pénzt keresni. Ugyanakkor a hazai pénzügyi piac túlságosan koncentrált,. Az eredmény az eurózóna legdrágább fogyasztási hitelei közé tartozik. Az adatok részletesebb áttekintése néhány érdekességet tár fel. 

A fogyasztási hitelek esetében az elmúlt években jelentős eltérések figyelhetők meg a bank részvényajánlatai és a ténylegesen megkötött szerződések között. Ennek több oka is van.

Számos pénzügyi ház kínál alacsony kamatokat, különösen kisebb összegek esetén. Ha az ügyfél többet akar felvenni, magasabb kamatot kell elfogadnia, és hagynia kell, hogy a bank többet keressen. A másik ok az, hogy az emberek nem szívesen váltanak bankot.

A jelzáloghitelek is csak a pénzügyi közvetítők „bedőlése” után lettek lényegesen olcsóbbak. Ők voltak azok, akik ellátták az embereket a jelzáloghitel olcsóbb bankoktól való jutalékok átutalásához szükséges összes formai követelményével. A jelzáloghitelekhez képest lényegesen alacsonyabb jövedelmezőségért a fogyasztási hiteleknél azonban nincs helye hasonlóan bőkezű jutaléknak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »