A dinnye ezért egészséges

A dinnye ezért egészséges

A nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse a lédús görögdinnye, amit nem csak íze, de egészségünkre gyakorolt pozitív hatása miatt is érdemes fogyasztani!

A hűsítő görögdinnye népszerű finomság a nyári hónapokban, de nem csak emiatt érdemes fogyasztanunk. A benne lévő vitaminok és ásványi anyagok védik a szemet, a szívet és a bőrt, magas nedvességtartalma pedig hidratálja a szervezetünket is. Íme néhány érv az ízletes gyümölcs mellett! – írja a Házipatika.com.

A likopin egy antioxidáns hatású festékanyag, ami a dinnye mellett a paradicsom, a paprika vagy a vérnarancs pirosas színéért is felelős. Egészségmegőrző hatásairól több tanulmány is született, fontos szerepet játszhat számos krónikus betegség, például a prosztatarák, a szívbetegségek és az időskori vakság megelőzésében. A mag nélküli görögdinnyéknek még az átlagosnál is nagyobb a likopin-tartalma. 

Az imént említett likopin a bőrünkre is jó hatással van, nagyobb dózisban némi védelmet nyújthat a káros UV sugarak ellen is. Ez persze nem jelenti azt, hogy a dinnyeevést követően már nem kell bekennünk magunkat fényvédő krémmel!

A görögdinnye az L-citrullin nevű aminosavban is gazdag, ami javítja a vérkeringést, és csökkenti a vérnyomást is. Kutatások igazolták, hogy ez az aminosav segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását, és az erek egészségének megőrzésében is fontos szerepük van.

Egy másik antioxidánsának, a béta-kriptoxantinnak köszönhetően a görögdinnye az ízületek védelméről is gondoskodik. Csökkenti továbbá a szintén ízületeket támadó rheumatoid arthritis kialakulásának a veszélyét is.

Hírdetés

A szemek egészségéhez elengedhetetlen A-vitamin a dinnyében is megtalálható. A vitaminhiány szembetegségeket és bőrproblémákat is okozhat, fontos ezért, hogy kellő mennyiségben juttassuk a szervezetünkbe. A dinnye mellett A-vitaminban gazdag például a sárgarépa, a sütőtök, az édesburgonya, a sötétzöld leveles zöldségek és a halak is.

A forró nyári hónapokban a szervezet folyadékigénye is megnő, amit nem csak ivással tudunk kielégíteni. A dinnye egy rendkívül lédús gyümölcs: 92 százaléka víz, ezért segít a szervezetünket is hidratálni.

A benne lévő A, B6 és C-vitaminoknak köszönhetően a dinnye segít megőrizni a bőrünk rugalmasságát és puhaságát. Akár arcpakolást is készíthetünk belőle, ha a levét összekeverjük némi görög joghurttal. 

Egy csésze fagylaltban körülbelül 300 kalória van, de ugyanennyi dinnye elfogyasztása csak 40 kalóriát jelent. Ráadásul zsírt és koleszterint sem tartalmaz, így valóban ideális finomság!

A gyümölcs többféle antioxidánst és aminosavat tartalmaz, ezért az edzést követően is tápláló finomság. Ráadásul magas folyadéktartalma az izzadtságként távozó vizet is segít pótolni. 

Ha valamilyen emésztési problémával – például Crohn-betegséggel, vagy vastagbélgyulladással – küzdünk, sok étel kerülhet tiltólistára. Szerencsére a dinnye biztosan nincs közöttük, hisz a lédús gyümölcsöt még a gyulladt bél is könnyen megemészti. A magokat viszont ilyen betegségek esetén jobb, ha inkább nem nyeljük le.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »