A Csemadok-törvény másoknak is kikaparhatja a gesztenyét

A Csemadok-törvény másoknak is kikaparhatja a gesztenyét

Gyimesi György, az OĽaNO parlamenti képviselője szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette a Csemadokról szóló törvény benyújtását a szlovák törvényhozásba. A törvényjavaslatot még Igor Matovič lebegtette meg miniszterelnöksége alatt. A benyújtott törvény alapján a kulturális-társadalmi szervezet újra részesülne az állami költségvetésből, mégpedig a tervezet szerint 300 ezer eurós nagyságrendben.

Tervezete, vagyis az egykori kormányfő javaslata állítólag élvezi a koalíciós pártok támogatását. De nem eszik annyira forrón a kását, hiszen azért, hogy a koalíciós pártokat ne érhesse magyarbarát vád, kérnek szépen mások számára is hasonló hozzájárulást a tevékenységükhöz.

A Szabadság és Szolidaritás párt a Csemadok-törvény kapcsán azt kérte, hogy 200 ezer euró összegben a többi, szlovákiai nemzeti kisebbség számára is teremtsék meg a támogatási lehetőséget. Bár összevetve a Csemadok 420 alapszervezetét és megközelítőleg 50 000 fős taglétszámát a többi Szlovákiában élő nemzetiség hasonló szervezeteivel, a hozzájárulás aránya (300, illetve 200 ezer euró) nem tükrözi reálisan a valóságot. De sebaj, a lényeg, hogy amit Mečiar apánk megvont tőlünk annak idején, részben visszakaphassuk.

Az egyre inkább hazafias húrokat pengető Sme rodina párt pedig rögtön azt indítványozta, hogy a Matica Slovenská számára is hasonló jellegű támogatási törvényt kell létrehozni.

Hírdetés

Miközben köztudott, hogy a szlovák kulturális szervezet különböző juttatások révén évi másfél millió euróból gazdálkodik. Boris Kollárék ezzel reagáltak egyrészt a benyújtott Csemadok-törvényre, másrészt a Matica slovenská tavaszi figyelmeztetésére, hogy amennyiben a parlamenti képviselők létrehozzák az említett Csemadokról szóló törvényt, és ehhez állami támogatást is kötnek, a Matica ebben az esetben a 2021-es népszámlálási adatok alapján fogja követelni a Csemadok és a Matica slovenská arányos finanszírozását, vagyis a szlovák és magyar nemzetiségű lakosság pontos számaránya szerint.

Indoklásuk szerint a Csemadokon keresztül a magyar kisebbség kulturális és oktatási tevékenysége összehasonlíthatatlanul jobban vannak anyagilag támogatva a szlovákiai állampolgárok adóiból, mint a Matica slovenská tevékenysége, amelyek „a szlovák, vagyis a többségi nemzet javára szolgálnak” – volt olvasható tavasszal a szlovák intézmény weboldalán.

A félreértés csupán abban rejlik, hogy a többségi nemzet javát nem csupán a Matica slovenská szolgálja, hanem többszáz más, államilag támogatott szlovák kulturális és művelődési intézmény is.  

Az örök szkeptikusok szerint azért szeretne most tisztában lenni a szlovák kormány a hozzánk érkező magyarországi támogatásokkal és felhasználási módjukkal, hogy ezzel lehessen majd korrigálni a jövőben a Csemadok-törvényből eredő juttatást.

Mindezzel együtt a benyújtott Csemadok-törvénytervezet egyúttal nemzetébresztő is a szlovákság számára. Az a paradox helyzet áll elő ugyanis, hogy a Csemadok támogatása komolyabb és rendszeres összegű állami támogatáshoz segítheti hozzá a szlovákság „ősi” kulturális intézményét, a Matica slovenskát is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »