A cseh elnök szerint Ukrajnának minden joga megvolt felrobbantani az Északi Áramlatot

Petr Pavel cseh elnök szerint az Északi Áramlat legitim célpont lehetett Ukrajna számára. Erről a Novinky cseh hírportálnak adott interjúban beszélt.

jelentette ki Pavel.

Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon ezzel nem Európának okozott-e nagyobb bajt Ukrajna, a cseh elnök kifejtette, hogy szerinte az Északi Áramlat nem volt kritikus infrastruktúra.

Már akkor is számos alternatívával rendelkeztünk, így az Északi Áramlat nem volt olyan kritikus vezeték, amelytől Európa energiabiztonsága függött volna. Bizonyára okozott némi bonyodalmat, de nem olyanokat, amelyekkel ne tudtunk volna megbirkózni.

jelentette ki Pavel.

Az orosz külügy szerint egy NATO-tagállam már beszállt a háborúba

Ukrajna oroszországi inváziója kapcsán Pavel elmondta, hogy szerinte a legvalószínűbb cél az volt, hogy Ukrajna erősebb pozícióból tárgyalhasson egy esetleges béketárgyalás során.

Közel 40 kilométert haladtak előre, és több falut is ellenőrzésük alá vontak. Ez persze nem hasonlítható az Orosz Föderáció által megszállt ukrán terület húsz százalékához, de legalábbis nagy csapás Oroszország és fegyveres erőinek presztízsére. Talán a másodlagos cél az volt, hogy világossá tegyék az orosz lakosság számára, hogy az orosz hadsereg és Putyin elnök nem mindenható

mondta az elnök, aki szerint Ukrajnának már jóval korábban meg kellett volna kapnia a nyugati jóváhagyást, hogy Oroszország területét támadja meg nyugati fegyverekkel.

Hírdetés

Érdekes kiszólás a cseh elnöktől: Nem elengedhetetlen Ukrajna területi integritásának visszaállítása

Arra kérdésre, hogy vajon meddig tarthat még ez a háború, úgy válaszolt, hogy „amíg nem találunk elegendő erőt ahhoz, hogy mindkét oldalt meggyőzzük arról, hogy politikai céljaikat nem tudják katonai eszközökkel elérni.”

A politikus szerint a konfliktus lezárását követően Ukrajnát nem csak az Európai Unióba, de a NATO-ba is fel kell venni. Ezzel párhuzamosan azonban intenzív tárgyalásokat kell Oroszországgal is folytatni a biztonsági kérdésekről. A cseh elnök szerint nem az a fontos, hogy Ukrajna az egész területét ellenőrzése alatt tartja-e, hanem, hogy az egyébként ellenőrzése alatt tartott területek csatlakozzanak a NATO-hoz.

Figyelemre méltó elmélet: Zelenszkij és Zaluzsnij félreállítását szolgálhatja a WSJ meséje az Északi Áramlat felrobbantásáról

Az orosz külügy szerint így egy terrorista beszél

Pavel interjúja után a Telegramon reagált Marija Zacharová, az orosz külügyminisztérium szóvivője. Eszerint Pavel cseh elnök egy „sokkoló számkivetett”, aki úgy beszél, mint „a terrorista sejtek képviselője”.

„Amikor ezeket a szavakat olvastam, azt hittem, ez túl sok még egy ilyen sokkoló számkivetettől is. Korábban csak a betiltott nemeztközi terrorista sejtek képviselői álltak elő ilyen ötletekkel”

írta Zacharová.

Röhögjünk együtt a nyugati sajtón: a Wall Street Journal szerint piás görbe estén tervelték ki az ukránok az Északi Áramlat felrobbantását

standard.sk, magyarnemzet.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »