Pizzaballa bíboros a dzsenini palesztinokhoz látogatott az izraeli hadművelet után

Pizzaballa bíboros a dzsenini palesztinokhoz látogatott az izraeli hadművelet után

Pierbattista Pizzaballa bíboros, jeruzsálemi latin pátriárka szeptember 10-én ellátogatott a ciszjordániai városban található latin plébániára, miután a város Izrael tíz napon át tartó, „terrorista célpontok elleni hadműveletének” színtere volt.

„Bár nehéz idők járnak, nem vagytok egyedül, nem szabad elkeserednetek” – mondta Pierbattista Pizzaballa bíboros, jeruzsálemi latin pátriárka a dzsenini latin plébánián tett látogatásán a híveknek, és biztosította őket arról, hogy a legutóbbi izraeli katonai műveletben lerombolt épületeket újjáépítik. Arra buzdította a Dzseninben és környékén élő keresztény közösséget, hogy maradjanak egységesek és kitartóak.

A pátriárka William Shomali általános helynök kíséretében érkezett szeptember 10-én a Ciszjordánia északi részén fekvő városba, amely elméletileg a Palesztin Nemzeti Hatóság ellenőrzése alatt álló autonóm terület, de tíz napon át az izraeli csapatok hadműveletének színtere volt. Pizzaballa ellátogatott a latin plébániára – olvasható a jeruzsálemi latin pátriárka által kiadott közleményben –, és felmérte a katonai művelet által okozott károkat.

Hírdetés

A bíborost és az őt kísérő küldöttséget a város plébánosával, Amer Dzsubran atyával együtt papok, szerzetesnővérek és hívek fogadták. Elmondták nekik, mire van szükségük és milyen reményeik vannak, kifejezték elismerésüket a patriarkátus folyamatos támogatásáért, tájékoztatták a bíborost a templom vagyonában keletkezett nagymértékű károkról, valamint a közösség jelenlegi nehéz helyzetéről. A pátriárka támogató szavakat intézett hozzájuk, és a plébánián tartott találkozót követően küldöttségével együtt végigjárta Dzsenin néhány utcáját, hogy saját szemével láthassa – folytatja a közlemény – a katonai művelet által okozott pusztítást.

Az izraeli hadsereg szeptember 6-án vonult ki Dzseninből az Izrael által tíznaposnak nevezett „terrorellenes művelet” után, amely az eddigi leghosszabb hadművelet volt a város és a menekülttábor területén, és amelynek során huszonegy palesztint öltek meg a Palesztin Nemzeti Hatóság egészségügyi minisztériumának adatai szerint. A Hamász október 7-i támadása óta Izrael több mint ötezer palesztint tartóztatott le Ciszjordániában, közülük több mint kétezerről feltételezik, hogy kapcsolatban áll a Hamásszal. Szintén az egészségügyi minisztérium szerint az elmúlt 11 hónapban több mint 670 palesztint öltek meg Ciszjordániában.

Forrás és fotó: Vatican News olasz nyelvű szerkesztősége

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »