A baloldalt elítélő határozat elfogadására készül az Országgyűlés kormánypárti többsége

A baloldalt elítélő határozat elfogadására készül az Országgyűlés kormánypárti többsége

A kormánypártok indoklása szerint az ellenzéki európai parlamenti képviselők munkájukkal Magyarország szuverenitását sértették.

Napirend előtti felszólalásokkal kezdődik az Országgyűlés plenáris ülése hétfőn délután 1 órakor. Interpellációk, azonnali kérdések és kérdések is lesznek. Ezt követően csak egy téma szerepel a parlament napirendjén, egy határozati javaslat, amelyet az Európai Ügyek Bizottságának nevében Tessely Zoltán, a testület fideszes elnöke nyújtott be.

A kormánypárti előterjesztők azt szeretnék, ha az Országgyűlés elfogadná a Bizottság jelentését, miszerint „a baloldal magyar érdekkel szembeni brüsszeli politikai akcióiról, és felszólítaná az érintett ellenzéki politikusokat, hogy a jövőben ne folytassanak a magyar nemzeti érdekeket veszélyeztető tevékenységeket”.

Az indoklás szerint ugyanis a közelmúltban a magyar baloldal számos európai parlamenti képviselője elismerte, hogy kötelezettségszegési és jogállamisági eljárásokat szorgalmazott Magyarországgal szemben, illetve azért dolgozott, hogy a kormány ne jusson hozzá az uniós támogatásokhoz.

A március 27-e óta vizsgálódó európai ügyek bizottságának Fidesz-KDNP-s tagjai úgy vélik, hogy az idézett baloldali tevékenységek sértik Magyarország szuverenitását.

Hírdetés

Emlékeztetnek arra, hogy az unió kormányokat nem képes szankcionálni, csak tagállamokat, vagyis az érintett ellenzékiek nem a kabinetnek, hanem az országnak okoztak károkat.

A magyar baloldal, az ellenzéki összefogás pártjai és az ezekhez tartozó európai parlamenti képviselők minden energiájukat annak érdekében mozgósították, hogy a lehető legtöbb nehézséget tudják okozni saját honfitársaiknak – mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét és listavezetője az Európai Ügyek Bizottságának ülésén.

Az alaptörvény értelmében a véleménynyilvánítás szabadsága nem irányulhat a magyar nemzet méltóságának megsértésére

– olvasható a határozati javaslat indoklásában, amelynek megfogalmazói felkérik a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, hogy indítson vizsgálatot, és szükség esetén tegyen javaslatokat a további intézkedésekre.

Az Országgyűlés plenáris ülése napirend utáni felszólalásokkal zárul. Az még egyelőre megválaszolatlan kérdés, hogy mikor lesz, vagy egyáltalán lesz-e még parlamenti tanácskozás a tavaszi ülésszakban, tehát például a gyermekvédelmi szabályok szigorítását és az Alaptörvény 13. módosítását mikor fogadják el. Az már viszont biztos, hogy a jövő évi költségvetésről idén nem nyáron, hanem ősszel születik döntés.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »