A Világosság református egyházi műsor október hatodikai ajánlata

A Világosság református egyházi műsor október hatodikai ajánlata

A Pátria rádióban vasárnap a 7.05-kor kezdődő műsor témái: Jézus elhívja tanítványának a vámszedő Mátét, újabb kihívások előtt áll a Református Teológiai Kar, diplomaosztó- és doktoravató ünnepség a komáromi református templomban, segédlelkészeket bocsátottak ki szolgálatba.

Jézus elhívja tanítványának a vámszedő Mátét. „Köves engem!“ – mondta neki, ő pedig felkelt és követte őt. Amikor aztán Jézus asztalnál ült a házban, sok vámszedő és bűnös jött oda, és együtt ültek az asztalnál vele és tanítványaival. Meglátták ezt a farizeusok, és szóltak tanítványainak:

„Miért eszik a ti mesteretek vámszedőkkel és bűnösökkel együtt?“ Ő pedig, amikor ezt meghallotta, így szólt: „Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek. Menjetek, és tanuljátok meg, mit jelent ez: irgalmasságot akarok, és nem áldozatot. Mert nem azért jöttem, hogy az igazakat hívogassam, hanem hogy a bűnösöket. Máté elhívásáról Tarr Ferdinánd kistárkányi lelkipásztor mondja el meglátását igehirdetésében.

„Nagyobb a reménységünk, mint amit a valóság diktál“ – mondja Somogyi Alfréd dékán, hiszen évről évre egyre kevesebb hallgatója van a Református Teológiai Karnak. Az idei akadémiai évben azonban újabb kihívásnak kell eleget tenniük. Erről, de a hallgatói létszám alakulásáról is kérdezzük.

Nem szerepelt a tervei között Végső Melindának, hogy lelkész legyen, de végül mégis jelentkezett teológiára. Az ötéves tanulmányi idő után és az első lelkészképesítési vizsga sikeres teljesítésével szeptemberben 22-én lelkészi szolgátra bocsátották ki. Hogy miért indult el ezen a pályán? Többek között ez is kiderül a műsorból.

Hírdetés

Mások ösztönzésére jelentkezett a missziológia, diakónia, szociális gondoskodás szakra Hornyák Melinda. Az alapképzés után folytatja tanulmányait, a cél a mesterfokozat, illetve még több tudás megszerzése. Hogy miért ajánlja másoknak is ezt a szakot, elmondja a vele készült beszélgetésben.

Elvégezte a mesterképzést a missziológia, diakónia, szociális gondoskodás szakon, majd öt év elteltével doktori címet szerzett a Református Teológiai Karon Deminger Orsolya. Doktori munkájában a diakonisszákról értekezett. Kik voltak a diakonisszák és mi volt a feladatuk? Mi mindent tudott meg róluk kutatásai során? Mindez kiderül a vele készült beszélgetésből.

Szerkesztő-műsorvezető: Iski Ibolya

A Világosság egyházi műsor másnap, 13.05 órakor ismét meghallgatható a Pátria rádióban, illetve az adás után az RTVS hangarchívumából következő elérhetőségen is itt.

A Pátria rádió műsorai az alábbi frekvenciákon érhetőek el: 89,6 MHz Pelsőc, 91,4 MHz Somorja, 98,0 MHz Losonc, 98,3 MHz Kékkő, 98,7 MHz Érsekújvár, 98,9 MHz Pozsony, 102,4 MHz Szenc, 105,8 MHz Szepsi, 105,9 MHz Rozsnyó.

(Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »