Kulturált párbeszédre szólította fel a képviselőket az államfő

Kulturált párbeszédre szólította fel a képviselőket az államfő

Kulturált párbeszédre szólította fel a képviselőket az államfő Kulcsár Péter2024. 09. 25., sze – 20:48

Peter Pellegrini államfő visszautasítja, hogy a parlamenti képviselők egyre vulgárisabb hangnemben nyilatkozzanak egymásról. Az érintetteknek szerinte „be kellene húzniuk a kéziféket”, és visszatérni a kulturált párbeszédhez. Hozzátette, hogy a képviselők viselkedése az ország tükre. Pellegrini Rudolf Huliak (SNS) képviselő Lucia Plavákovára (PS) tett durva kijelentéseire reagált.

„A politikai vitának, versengésnek és véleményütköztetésnek is helye van a parlamentben, de sajnos az utóbbi időben ez túllépte a tisztesség határait. Ilyet mondani egy képviselőnőre tényleg túlmegy a határon. Azok a képviselők és képviselőnők, akik így viselkednek, azoknak gyorsan kell egyet lépniük hátra, behúzni a kéziféket, és visszatérni a kulturált párbeszédhez. Ellenkező esetben hiába próbálunk itt külföldön pozitív képet kialakítani az országunkról” – jelentette ki újságíróknak az államfő az ENSZ New York-i székházában.

Hírdetés

Megjegyezte, Huliakon múlik, hogy bocsánatot kér-e. „Én soha nem mondtam semmi ilyesmit képviselőnőre, semmilyen nőre, politikusokra sem, és ha valamilyen kiélezett helyzetben mégis így megbicsaklana a nyelvem, utána mindenképpen bocsánatot kérnék. Méltatlanok egy férfihez ilyen szavak, gondoljon bármit is egy képviselőnőről” – mondta Pellegrini.

Végezetül hozzátette, csalódott azért, ami a parlamentben zajlik, és olyan dolgokkal foglalkozik a törvényhozás, amelyek nem viszik előbbre az országot.

Lucia Plavákovát (PS) szerdán kétszer is kitiltották az ülésteremből, a laptopján levő matricák miatt, amelyek között LMBTQ-szimbólum is van. Andrej Danko (SNS) és Tibor Gašpar (Smer), a parlament két alelnöke úgy véli, ez sérti a házszabályt. Danko kijelentette, a képviselők semmit sem propagálhatnak vizuális eszközökkel. Gašpar arra hivatkozott, az ülésterembe tilos bevinni transzparenseket, szórólapokat és hasonló vizuális ábrázolásokat.

Plaváková visszautasította, hogy megsértette volna a házszabályt. Az ellenzéki pártok kiálltak mellette, és Rudolf Huliakot bírálták. Az SNS képviselője sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy „szajhának” lehet nevezni egy képviselőt, aki szerint egy magzatnak nincs joga az élethez, és hozzátette, hogy Plavákovát nem tekinti nőnek.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »